Увеличение на досъдебните производства, свързани с домашно насилие, през миналата година, отчита Окръжната прокуратура във Варна на годишното си отчетно събрание, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.
Според окръжния прокурор Красимир Конов, който е представил резултатите от дейността, причината за това е, че след засилване на фокуса върху деянията, извършени в условията на домашно насилие, пострадалите се доверяват повече на институциите и подават сигнали за извършените престъпления. През миналата година наблюдаваните преписки за домашно насилие са 303, като за сравнение през 2022 г. те са били 194.
БТА припомня, че през февруари Областната дирекция на МВР в крайморския град също отчете увеличение на престъпленията, които са извършени в условията на домашно насилие.
През 2023 г. прокурорите от Окръжната прокуратура са наблюдавали 28 досъдебни производства за изпиране на пари, отчитат още от държавното обвинение и допълват, че през предходната година те са били 35. Прокуратурата е наблюдавала през 2023 г. 433 производства за престъпления против паричната и кредитната система – изготвяне и прокарване в обръщение и използване на неистински и преправени парични и други знаци и платежни инструменти. Делата за корупционни престъпления са 168. 
През 2023 г. са наблюдавани общо 44 досъдебни производства с предмет дейност на организирана престъпна група, 7 от които са новобразувани. 
Прокурор Конов е отчел още, че през в съдебния окръг са били на производство 17 664 преписки, като в сравнение с предходната година се отчита ръст на в наблюдаваните преписки.
На годишното събарние са присъствали Елена Каракашева – заместник на главния прокурор, и.ф. административен ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Станислав Андонов, заместник-районният прокурор Милена Кирова, заместник-председателят на Окръжен съд - Варна – съдия Иваничка Славкова, директорът на ОД на МВР старши комисар Андрей Ангелов, началникът на отдел „Североизточен“ на ГДБОП комисар Диян Горанов и други.