Променят се терминалите за опериране на „България Еър“ на летищата в Рим, Мадрид и Прага поради влизането на страната в Шенген, съобщиха от пресцентъра на компанията. Новите терминали, които са предвидени за полети от Шенгенското пространство, предоставят възможност на пътниците за по-добри транспортни връзки и така се пести време при влизането в страните без паспортна проверка, посочват от „България Еър“.
В резултат на промяната от 31 март 2024 г. всички операции, свързани с регистрация за полет и оставяне на багаж от страна на пасажерите на „България Еър“, както и пристигащите пътници с трансферни връзки за други страни на летище Фиумичино (Fiumicino) в италианската столица Рим, ще се извършват на Терминал 1 и в Шенгенската зона за качване (A1-83), вместо на досегашния Терминал 3. 
Полетите от и до летище Барахас в Мадрид на авиокомпания „България Еър“ ще бъдат пренасочени към терминал T4 вместо към T4S, където са били досега. Промяната е в сила от датата на влизане на България в Шенген – 31 март, като пътниците трябва да се насочат към новите изходи на терминала - H, J и K, които са определени за българските пристигащи и излитащи полети. 
Летището в чешката столица Прага също променя терминала за чекиране на заминаващите пътници на авиокомпанията и обслужването на входящите трансферни полети, вследствие на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. От началото на летния сезон – 1 април 2024 г., полетите от и до България вече ще се обслужват на Терминал 2 на летище "Вацлав Хавел" в Прага. 
От 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортен контрол, а само на проверка летищна сигурност, обясни вчера пред журналисти вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. От летище София обясниха тогава, че от 31 март съществуващите гишета за паспортен контрол ще бъдат премахнати.