Изложба „Истина беше…“ с произведения на Лили Чаушева и Михаил Чаушев се открива на 26 март. Експозицията ще бъде подредена в галерията на ул. „Шипка“ 6 на Съюза на българските художници (СБХ), съобщават организаторите.
„Признавам, че не познавах добре творчеството на Михаил Чаушев и Лили Чаушева, и когато започнах да помагам на Деля за организацията на изложбата им, бавно, стъпка по стъпка, се запознах с техните работи. Първо с монументалните, а после с творбите им от ателието. Постепенно се потапях в атмосферата на 80-те години на миналия век и осъзнавах силното присъствие на художниците от това поколение, колко творческа и физическа енергия са вложили в усилията си да устоят на изкушенията, на конюнктурата и да създадат изкуство, актуално и днес. Михаил и Лили са едни от тези автори“, посочва Стефан Чурчулиев, който е куратор на експозицията съвместно с Деля Чаушева.
Семейство в живота и на моменти творчески тандем, в изкуството двамата автори следват свой собствен път, допълва той. По думите му монументалните работи на Михаил Чаушев допълват и същевременно търсят естетическия образ на времето, в което живее, а живописта му е шепот, чието ехо ни достига като тътен и кара кристалите в нас днес да звънят.
„Живописта на Лили Чаушева е смела, „мъжка“, такава каквато само жена може да създаде. Крехка като натура, работите ѝ са категорични, а текстилните ѝ пана са силни и лишени от шаблонност. Стъпила върху фундамента на българската традиция, тя постига върхове в своите търсения както в абстрактната живопис, така и в монументалните работи. В основите на своите пана тя вплита най–доброто от българската традиция, така както легендите разказват, че старите майстори са вграждали сенките на красиви девойки. Вплита духа на предаваното от поколение на поколение мистично познание за света, кодирано в българския текстил“, казва още Стефан Чурчулиев.
Лиляна Чаушева е родена през 1939 г. в София. През 1965 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“, при проф. Ненко Балкански. Участвала е във всички общи художествени изложби от 1966 до 2003 г. През периода 1970-1989 г. работи в областта на декоративно-монументалните изкуства и декоративно-монументалния текстил. Нейни текстилни пана се намират в правителствени резиденции, домове на културата, международни курорти, хотели, частни колекции у нас и в чужбина, като някои от тях се намират в Световната организация за защита на интелектуалната собственост в Женева, в Полша и Германия. Има множество участия в общи художествени изложби с текстил. След 90-те години на 20-и век Лили Чаушева проектира и изпълнява модернизирани интерпретации на чипровски килими. От 1980 до 2023 г. е представила изкуството си в 15 самостоятелни изложби. Член е на СБХ.
Михаил Чаушев (1933-1990) е роден в село Бисер, област Хасково. През 1965 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“, при проф. Ненко Балкански. От 1969 до 1973 г. е преподавател в художествената гимназия „Илия Петров“ в София. Автор е на декоративно-монументално изкуство – проектирал е и изработил  десетки пана от камък, метал, техника сграфито, както и скулптура на открито. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий”, II степен. Участва в национални и общи художествени изложби с живопис и графика. Негови графики и живописни творби са притежание на Националната галерия, градските галерии в София, Пловдив, Велико Търново, Добрич, Димитровград, Смолян, Хасково и Харманли; на галерии и частни колекции в САЩ, Швейцария и Япония.
/ ГН