Във висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) бе поставено началото на обучителния курс “Women in Tech - Жените в технологиите“. Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова бe специален гост на събитието и като първи посланик на инициативата отправи приветствие към дамите, заявили желание да повишат дигиталните си умения, съобщават от пресцентъра на висшето училище.
“Благодаря за поканата и се радвам, че обучението започва точно на този красив ден - 8-и март. Бих искала да Ви поздравя и да Ви пожелая преди всичко да бъдете здрави, защото когато жената е здрава, тя може всичко. Да имате много професионални успехи и нови пътища, които да откривате“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя благодари на Висшето училище по телекомуникации и пощи, както и на “Хуауей Технолоджис” за чудесната инициатива.
Вицепрезидентът отбеляза, че за много кратко време, с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), програмата е одобрена и реализирана. “Сред Вас виждам хора - лидери, амбициозни хора, които искат да развиват себе си, с желание да докажат себе си. Това желание започва всяка сутрин пред огледалото, като си кажем аз мога, аз имам качествата, аз имам силата да се справя. Възрастта или житейският опит нямат значение, защото ние трябва да останем силни, борбени и можещи докрай. Тази програма ще Ви даде точно това самочувствие - когато преминете този курс, Вие ще сте с още едно качество в повече. Благодаря Ви, проф. Темелкова, затова че гостоприемно отворихте вратите на този университет“, каза Илияна Йотова.
“На този емблематичен ден жената трябва да бъде поздравявана и да бъде горда с това, че е жена, че носи в себе си майчинството и отговорността да създава и да отглежда поколения. Искам да изкажа огромното си задоволство, че за изключително кратък срок успяхме да генерираме толкова голям интерес“, каза ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова, след като поздрави участничките в обучението. Проф. Темелкова уточни, че сред записаните над 600 дами само 15% са безработни, което означава, че жените имат дръзновението да надграждат непрекъснато себе си през целия си живот, и с това да бъдат пример, не само за децата си, а и за цялото обществото.
 “Много се радвам, че ще бъдете част от нашите четири пилотни групи и групата онлайн за дамите, които живеят извън София. Бих искала да благодаря на посланичките на инициативата и специално на г-жа Йотова. Всеки месец една от тях ще бъде тук, като патрон на обучението. Избрали сме жени за пример, жени вдъхновителки и се надявам през следващата година вместо 500 да имаме 1500 обучени дами, защото ние жените заслужаваме“, каза ректорът на ВУТП.
Представителят на “Хуауей Технолоджис България” Рая Гунчева се обърна към дамите с пожеланието да имат все повече красота, спокойствие и вдъхновение в живота си. Тя пожела курсът да донесе положителната промяна, към която се стремят в своето ежедневие. Рая Гунчева отбеляза, че програмата има за цел да даде възможност да се провеждат курсове за основни дигитални умения в един свят, в който дигитализацията все по-бързо навлиза във всички сфери на живота.
“Очарована съм, че имам възможност да се възползвам от този шанс за едно съвременно обучение. Във времената, в които живеем, просто е необходимо да бъдем в крак с технологиите. Пожелавам на всички участнички в курса да продължават да мечтаят, да бъдат упорити и да гледат напред. Най-хубавото тепърва предстои“, сподели Анелия Михайлова , която е една от първите записани участнички в курса.