Отборът по право на Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) участва в едно от най-големите и престижни световни състезания по международно публично право – “Jessup“ и спечели наградата ''Spirit of Jessup'', съобщиха от пресцентъра на висшето училище. 
Студентите, които взеха участие в състезанието, са от четвърти и пети курс в Юридическия факултет на УНСС - Николай Бошнаков,  Бояна Иванова и Евгения Личева. Те връчиха на ректора проф. д-р Димитър Димитров завоюваната от тях награда с благодарност за помощта и с желание тя да бъде сред знаците за престиж на университета, който представляват. 
Николай Бошнаков разказа как е протекла подготовката за състезанието, което се проведе в четири кръга. Той изрази благодарност към международните треньори на отбора Мара Смит и Хуан Пабло Родригес, експерти от САЩ и Колумбия. “Това състезание по международно публично право е едно от най-старите, най-реномираните и се счита за световно първенство по право. Кръстено е на знаменития съдия към Международния съд на ООН - Филип Джесъп. То възниква през 1960 г. в Харвард, като през годините придобива глобална популярност. Към момента в ''Джесъп“ се състезават най-престижните университети от цял свят. Наградата ''Spirit of Jessup'' се връчва от 1996 г. и въплъщава духа на Джесъп. Тя се дава на отбора, който е показал значително академично съвършенство, проявил е спортсменство“, разказа участникът в състезанието. 
Ректорът благодари на участниците за постигнатия успех и подчерта значението на наградата за университета. Той изтъкна, че тя допринася за утвърждаване на доброто име на висшето училище. “За нас е важно, че имаме студенти като вас, които искат да дадат повече от това, което се изиска в учебния процес, искат да се развиват. Много сме доволни, че имате световно признание за вашите усилия“, отбеляза той.
Проф. Димитров припомни, че отборите на УНСС са печелили и други международни награди. “Те се класираха в челните места в състезанието по медиация и в състезанието по дебати; получиха отлични резултати на престижното международно състезание по правата на човека. И благодарение на подкрепата на УНСС, и на ентусиазма на младите хора, ние успяхме да спечелим правото да бъдем домакин на Световното първенство по дебати през 2025 - 2026 г.‘‘, обясни ректорът.
Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет на УНСС, изтъкна, че това е поредният случай, в който студенти от този факултет представят университета пред света и носят награди от международни състезания. 
Всички членове на отбора получиха грамоти от ректора на УНСС за утвърждаване доброто име и авторитета на Университета за национално и световно стопанство, и за постигнати отлични резултати, допълват от пресцентъра на висшето училище.
“Jessup“ е най-голямото и престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от ‘‘сивата зона“ на международното право. Участниците влизат в ролята на ищци и ответници, представляващи интереси на две държави, между които съществува правен спор. Надпреварата протича в три основни етапа: изготвяне и изпращане на писмени защити, провеждане на национални кръгове и провеждане на международни кръгове във Вашингтон, САЩ.