Папа Бенедикт Шестнадесети се оттегля от Светия престол на 28 февруари 2013 г. Това става в 20.00 ч. (21.00 ч. българско време). Папата обявява решението си 18 дни по-рано - на 11 февруари 2013 г., в реч на латински на събрание на кардинали във Ватикана (Консистория).
След оттеглянето си от поста той отива в папската лятна резиденция в Кастел Гандолфо, а впоследствие се премества в манастирска обител във Ватикана. Немският кардинал Йозеф Рацингер е избран за 265-и папа и глава на Римокатолическата църква с името Бенедикт Шестнайсети на 19 април 2005 г. във Ватикана. Той е първият папа германец от ХI в. насам. 
Последният папа, който е “подавал оставка”, е Григорий Дванайсети, който се отказва от поста през 1415 г., за да сложи край на Великата западна схизма, предизвикана от съперничещи си папи.
Ето как БТА проследява оттеглянето на папата в своята емисия “Международна информация”: 
Папата заяви, че вече няма сили да изпълнява задълженията си
Рим, 11 февруари 2013 г. /БТА/ Папа Бенедикт Шестнайсети заяви, че се оттегля от Светия престол на 28 февруари, защото вече няма сили да изпълнява задълженията на службата си заради напредналата възраст. С това той стана първият папа от Средновековието насам, който предприема тази стъпка, предадоха Франс прес и Ройтерс.Последният папа, който е подавал оставка, е Григорий Дванайсети, който се отказва от поста през 1415 г., за да сложи край на Великата западна схизма, предизвикана от съперничещи си папи."След като си направих критичен самоанализ пред Бога на няколко пъти, стигнах до убеждението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и с пълно осъзнаване на сериозността на това действие, заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на Свети Петър", заявява 85-годишният папа според изявление на Ватикана.Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди съобщи по-рано, че папата ще се оттегли от поста на 28 февруари в 20.00 ч. (21.00 ч. българско време). Постът ще остане вакантен до избирането на нов папа, което трябва да стане до средата на март, тъй като сега не се налага да се спазва традиционният период на траур след папска кончина.Бенедикт Шестнайсети няма да участва в конклава, който ще избере следващия папа. След оттеглянето си от поста на 28 февруари той ще отиде в папската лятна резиденция в Кастел Гандолфо, а впоследствие ще се премести в манастирска обител във Ватикана, посочи отец Федерико Ломбарди. (…)Изразявайки изненадата си доайенът на кардиналите Анджело Содано заяви, че станалото е като "гръм от ясно небе".Италианският премиер Марио Монти заяви, че е "разтърсен от новината". (…)Френският президент Франсоа Оланд определи решението на папа Бенедикт Шестнайсети да подаде оставка като "изключително достойно за уважение"."Нямам специален коментар по това решение, което е изключително достойно за уважение и което ще доведе до избора на нов папа. Републиката (Франция) приветства папата, който взема това решение, но не е нужно да прави повече коментари за нещо, което принадлежи на първо място на Църквата. Това е човешко решение и се дължи на една воля, която трябва да се уважи", заяви френският президент.Главният равин на Израел рав Йона Мецгер похвали усилията на папата за диалог между религиите и заяви, че отношенията между Израел и Ватикана никога не са били по-добри."По време на управлението му отношенията между Църквата и Главното равинство бяха по-добри отвсякога и се надяваме тази тенденция да се запази. Смятам, че той заслужава голямо признание за развитието на връзките в целия свят между юдаизма, християнството и исляма. Пожелавам му добро здраве и дълголетие", заяви говорител на Мецгер от името на главния равин.    
***
Малко са прецедентите на оттегляне от папския пост, посочват италиански издания
Рим, 11 февруари 2013 г. /БТА/ …Малко са прецедентите на оттегляне от папския пост в историята на Римокатолическата църква, припомня в. “Кориере дела сера”. Сред тези прецеденти най-известен е примерът на папа Целестин Пети. Истинското му име е Пиетро да Мороне, който е водил живот на отшелник и е създал Ордена на братята на Светия дух, основал няколко манастира. Целестин Пети става папа на 5 юли 1294 г., когато е на близо 80 години. Озовавал се обаче в климат на интриги и заплетен в паяжина от сложни политически и икономически интереси, той решава да се оттегли от поста си четири месеца след избирането си, на 13 декември 1294 г. Умира малко след това в условията на принудителна изолация в замъка Фумоне, в Лацио. Данте Алигиери го нарича онзи, който от страхливост се отказва от най-висшето. Днес обаче за Целестин Пети се говори като за човек с изключителна вяра и храброст. Той е сочен за пример за смирение и съобразителност.Вторият случай, който историята си спомня, е този на Григорий Дванайсети, избран за папа на 19 декември 1406 г.  и заемал поста до 4 юли 1415. Той е венецианец по произход и като папа се опитва да сложи край на разделението в Католическата църква, на така наречения папски схизъм, при който има двама папи, единият от които в Рим, а другият в Авиньон. Но опитите му са напразни. Това го принуждава да се оттегли от поста си. Умира през 1417 г. Освен тези две абдикации от папския пост сред прецедентите могат да се включат и още няколко случая. Архивни документи, църковни източници и близки твърдят, че папа Пий Дванайсети /1876-1958/ е написал поверителен документ, в който казва, че ако бъде похитен от нацистите по заповед на Хитлер, то църквата трябва да гледа на него като на папа в оставка. Твърди се, че той е знаел за такъв заговор срещу него.Папа Климент Първи изоставя поста в полза на Еварист, тъй като е бил арестуван от тогавашните власти и пратен в изгнание. В първата половина на трети век се повтаря същият сценарий с папа Понтиан, който е пратен в изгнание. На негово място е избран Антер. През март 537 г. Силверий се оттегля на прага на смъртта в полза на Вигилий. За папа Мартин Първи /седми век/ се твърди, че е дал мълчаливо съгласие за това, докато се намира в заточение, на негово място да бъде избран тихомълком друг папа - Евгений Първи. Труден за разгадаване е случаят с папа Бенедикт Девети. Първо той е свален в полза на Силвестър Трети. После обаче е върнат на папския пост, но се твърди, че след това той буквално го е продал на Григорий Шести. Последният е набеден в корупция и търговия с църковно влияние и е освободен от поста след като признава вината си, посочва италианското издание.
***
Берлин, 11 февруари 2013 г. /БТА/ Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че изпитва най-дълбоко уважение към решението на родения в Германия папа Бенедикт Шестнайсети да се откаже от поста заради отслабващото му здраве, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс."Щом самият папа след задълбочен размисъл е стигнал до извода, че вече няма нужните сили да изпълнява задълженията си, това получава моето най-дълбоко уважение. Той бе принуден да вземе трудно решение", се казва в кратко изявление на Меркел."Като канцлер благодаря на Бенедикт Шестнайсети за работата му и от все сърце му желая всичко най-добро през следващите години", каза Меркел. (…)"Бенедикт Шестнайсети е и ще остане един от най-значимите религиозни мислители на нашето време", заяви Меркел.Папа Бенедикт Шестнайсети "ще липсва като духовен водач на милиони хора", заяви британският премиер Дейвид Камерън, който приветства усилията на Светия отец за укрепване на отношенията на Ватикана с Обединеното кралство, предаде Франс прес."Отправям най-добри пожелания към папа Бенедикт Шестнайсети след днешното му съобщение. Той работи неуморно за укрепването на отношенията между Великобритания и Светия престол. Посещението му във Великобритания през 2010 г. се помни с голямо уважение и обич", се казва в изявление на британския премиер.Четиридневното посещение на Бенедикт Шестнайсети във Великобритания през септември 2010 г. бе първата държавна визита на папа в Обединеното кралство. То бе отчасти посветено на сближаването на католическата и англиканската църква, близо пет века след раздялата им по волята на английския крал Хенри Осми…
***
Реакции на ръководители на институциите на ЕС по повод намерението за оттегляне на папа Бенедикт Шестнайсети
Брюксел, 11 февруари /кор. на БТА Николай Желязков/ Председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейския парламент Мартин Шулц са първите ръководители на институциите на ЕС, които разпространиха реакции на вестта за оттеглянето на папа Бенедикт Шестнайсети.Първата реакция бе на Шулц, който написа в Туитър, че изразява уважение към главата на Римокатолическата църква. Въпреки трудностите в Църквата, папата даде надежда на хората, написа Шулц.В официално изявление Ван Ромпой посочва, че дълбоко уважава решението на папата, особено защото е в разрез с традицията. Понтификатът на Бенедикт Шестнайсети бе кратък, но много труден, коментира Херман ван Ромпой.Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разпространи тази вечер своята позиция, в която отбелязва, че е развълнуван от новините. Той изразява почитта си към делото на папата в защита на ценностите на икуменизма, както и за мир и човешки права.
***
Вестта за оттеглянето на папата взриви социалните мрежи
Рим, 11 февруари 2013 г. /БТА/ Историческото решение на папа Бенедикт Шестнайсети да се оттегли от престола взриви Туитър. Новината, която папата съобщи лично днес на латински език пред Колегията на кардиналите, се разпространи светкавично по света, включително по интернет, предаде ИТАР-ТАСС.Милиони хора на различни езици коментираха оттеглянето в микроблога Туитър и интернет като цяло, като виртуалното общество прие преобладаващо доброжелателно избора на папата."Свръхсъвременна стъпка от страна на папа традиционалист", "Пример, достоен за подражание", "Проява на отговорност", "Доброволен жест, призван да промени Църквата" гласяха някои коментари в мрежата.Одобрение за решението на Бенедикт Шестнайсети изразиха както видни политици, така и висши представители на Църквата, които определиха оттеглянето на Светия отец като смела стъпка...
***
Ватикана полага усилия да потвърди, че оттеглянето на папа Бенедикт Шестнайсети е необратим акт
Рим, 13 февруари 2013 г. /БТА/ Папският пръстен на папа Бенедикт Шестнайсети ще бъде унищожен заедно с други символи на неговата власт, каквато е процедурата в случай, че действащият глава на римокатолическата църква се спомине, предаде Асошиейтед прес.Пръстенът на папата се използва като печат върху документи.След оттеглянето си от престола на Свети Петър папата ще живее в манастир, разположен в периферията на градините на Ватикана и може дори да се откаже от любимото си занимание - писането на теоложки трактати.Обявявайки тези подробности, Ватикана се стреми да докаже, че оттеглянето на папа Бенедикт Шестнайсети е необратим акт, посочва агенцията.Главният говорител на Ватикана, Фредерико Ломбарди обяви, че след оттеглянето си на 28 февруари папата няма да има възможност да оказва каквото и да било влияние върху избора на негов приемник…
***
Кардиналите ще се съберат след 15 март, за да изберат новия папа 
Ватикана, 13 февруари 2013 г. /БТА/ Конклавът, който ще избере приемник на папа Бенедикт Шестнайсети, ще се събере не по-рано от 15 март, съобщи днес Ватикана, цитиран от Ройтерс.Конклавът - събранието на кардиналите, на което се избира нов глава на Римокатолическата църква - ще започне 15 до 20 дни след овакантяването на папския престол на 28 февруари, обяви на пресконференция говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди… 
***
Бенедикт Шестнайсети призова за обновление на църквата 
Ватикана, 17 февруари 2013 г. /БТА/ В първата си неделна обедна благословия, която произнася след като обяви, че се оттегля от папския пост, папа Бенедикт Шестнайсети подчерта необходимостта от обновление на църквата, предаде Франс прес.Главата на Римокатолическата църква прикани всички нейни членове да се ориентират към Бог, като се отрекат от егоизма и от високомерието."Църквата призовава всички свои членове към обновление, което означава битка, духовна борба, защото злият дух се опитва да ни отклони от пътя към Бога", заяви папата.Той говори от балкона на апостолическия палат пред десетки хиляди богомолци на площад Свети Петър.Множеството скандираше "Дълголетие за папата" и избухна в аплодисменти, когато Бенедикт Шестнайсети се появи на балкона, посочва Ройтерс.Папата благодари на богомолците на няколко езика. После на испански той ги призова да продължат да се молят за него и за следващия папа. Това беше единственото напомняне за неговото оттегляне.Заради очаквания наплив от хора по време на обедната литургия полицията затвори булеварда, водещ към Ватикана. По предварителни оценки на властите на площада може би има до 150 000 богомолци.        ***
Бенедикт Шестнайсети даде последната си аудиенция, като прие за частна беседа президента на Италия Джорджо Наполитано
Ватикана, 23 февруари 2013 г. /БТА/ Папа Бенедикт Шестнайсети даде днес последната си аудиенция, преди да напусне Светия престол, като прие за частен разговор президента на Италия Джорджо Наполитано, предаде ИТАР-ТАСС.Според агенцията срещата между 85-годишния Бенедикт и 87-годишния Наполитано е била необичайна, защото скоро и двамата напускат своите високи постове. На 28 февруари папата се оттегля от престола във Ватикана, а през май изтича седемгодишният мандат на италианския президент. Въпреки че Наполитано е атеист и бивш комунист, двамата държавни ръководители изпитват взаимно уважение... 
***
Папа Бенедикт Шестнайсети отправи за последен път традиционната неделна благословия към вярващите
Ватикан, 24 февруари 2013 г. /БТА/ Папа Бенедикт Шестнайсети отправи днес за последен път в понтификата си традиционната неделна благословия към вярващите, към които се обърна от прозореца на кабинета си във Ватикана, предаде Асошиейтед прес.Пред десетките хиляди, събрали се на площад "Свети Петър", той каза, че "не изоставя църквата", въпреки че в четвъртък се оттегля от Светия престол, предизвиквайки прецедент в Римокатолическата църква от 600 години. Бенедикт Шестнайсети обеща да служи на църквата със същата всеотдайност, както и досега, но ще го прави по начин, отговарящ на неговата възраст и физическа сила…    
***
В емоционално сбогуване папата каза, че се е оттеглил за доброто на Църквата
Ватикана, 27 февруари 2013 г. /БТА/ На последната си обща аудиенция днес папа Бенедикт Шестнайсети емоционално се сбогува с вярващите. Той заяви, че разбира важността на решението си да стане първият оттеглил се понтиф от 600 години насам, но подчерта, че го е направил за доброто на Римокатолическата църква, предаде Ройтерс.В реч пред поне 150 000 души, събрали се на площад "Свети Петър", ден преди оттеглянето си Бенедикт заяви, че в белязания му от кризи понтификат е имало и моменти на радост, но и трудни моменти, когато е изглеждало, че "Господ сякаш спи".Седнал на трон, поставен на стълбите на базиликата "Свети Петър", често прекъсван от аплодисменти, понтифът каза: "Имаше моменти, когато водите бяха бурни и духаше насрещен вятър".Когато завърши речта си, множеството, включително много от кардиналите, станаха на крака, ръкопляскайки.Бенедикт ще се оттегли утре вечер и след това кардиналите ще започнат консултации преди конклава за избор на негов наследник.Папата каза, че има голяма вяра в бъдещето на изпитващата проблеми Църква и допълни, че е решил да се оттегли с пълното съзнание за важността и изключителността на тази стъпка, но "с напълно спокоен дух". Бенедикт каза, че е твърде стар и немощен, за да продължи да води Църквата, обзета от кризи със сексуални посегателства от страна на свещеници срещу деца и изтичане на поверителни документи от Ватикана, свидетелстващи за корупция и съперничество сред ватиканските служители…
***
Папа Бенедикт Шестнайсети прие за последен път кардиналите във Ватикана
Ватикан, 28 февруари 2013 г. /БТА/ Папа Бенедикт Шестнайсети прие днес за последен път в своя понтификат кардиналите във Ватикана, с което започна последния си ден като глава на Римокатолическата църква, предадоха осведомителните агенции.За прощалната среща тази сутрин не бяха планирани дълги речи. Кардинал Анджело Содано, декан на колегията на кардиналите, благодари на Светия отец за неговата служба на църквата. "Обичан и уважаван наследник на Свети Петър, на теб трябва да да благодарим за примера, която ни даваше през тези осем години", каза Содано, който е бивш държавен секретар (премиер) на Курията. "Свети Отче, с дълбока любов ние винаги се опитвахме да те придружаваме по пътя", продължи Содано, като изрази от името на кардиналите благодарност към родения в Германия папа на немски с думите  "Vergelt's Gott" (Бог ще те възнагради).Бенедикт Шестнайсети се обърна към кардиналите с призив да застанат единни зад неговия приемник на престола и обеща "безусловно" подчинение на следващия папа. "Ще продължа да бъда близо до вас с молитви, особено през следващите няколко дни, докато избирате нов папа, към когото днес засвидетелствам своето благоговение и подчинение", заяви папата… 
***
Папа Бенедикт Шестнайсети отпътува от Ватикана с хеликоптер
Ватикана/Берлин, 28 февруари 2013 г. /БТА/ Папа Бенедикт Шестнайсети отпътува от Ватикана с хеликоптер и пристигна в извънградската папска резиденция в Кастел Гандолфо, предадоха световните агенции.В 20 ч. местно време (21 ч. българско време) ще приключи понтификата му и ще започне периодът на вакантния престол - времето между смъртта (или оттеглянето) на папата и избора на негов наследник.В Кастел Гандолфо Бенедикт бе посрещнат от много вярващи. Той ще прекара около два месеца в градчето, разположено в хълмиста местност на близо 30 километра южно от Рим, след което ще се оттегли в манастир във Ватикана.Излизайки на балкона на лятната резиденция на папите, Бенедикт Шестнайсети направи последната си публична поява като глава на Римокатолическата църква. Той бе приветстван от хиляди богомолци и местни жители."Както знаете, днешният ден е различен от предишните. Аз ще съм върховният първосвещеник на Католическата църква само до 8 ч. вечерта. След това ще съм просто поклонник, който започва последния етап от своето поклонничество на тази земя", каза Бенедикт Шестнайсети.Бенедикт Шестнайсети изпрати и последното си послание в Туитър като папа, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. "Благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Изпитвайте винаги радостта, която идва от поставянето на (Исус) Христос в центъра на вашия живот", написа той…