Някои от разходите, залегнали в бюджета на община Казанлък за 2024 година, за нас са нецелесъобразни. Това каза общинският съветник от групата на политическа партия “Има такъв народ” (ИТН) Живка Железова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града. На пресконференцията присъстваха още народните представители Александър Вълчев и Цветан Предов, областният координатор на ИТН в Стара Загора и бивш депутат Тихомир Тенев и общинският съветник от Казанлък Николай Колев. Според нея много предвидени разходи “тежат на бюджета” и не отговарят на заложените приходи. 
"В приетия на 14 февруари бюджет ние видяхме едни постоянни разходи в рамките на три до четири години, които не са индексирани спрямо високия социален индекс и остават непроменени като социални мерки и към уязвимите групи, и към хората там, където имат изключителна необходимост. Установихме, че средствата на данъкоплатците в Казанлък отиват по едни оперативни програми, които са свързани с проекти, един от които е “Светът на траките” с 617 хиляди лева, заложени в разходната част", каза тя. Железова напомни, че това е проект с външно финансиране на стойност над 9 милиона и половина лева, за който, по думите ѝ, няма средства за издръжка и те трябва да дойдат от общинския бюджет. Според нея тези разходи на практика няма да бъдат покрити от заложените в бюджета приходи от този проект, а заложените приходи за 2024 година няма да бъдат достигнати. 
Железова коментира и включения в държавния бюджет проект за реконструкция на местния Колодрум и изграждането на мултифункционална спортна зала там, който е на стойност 13,5 милиона лева. “Съмняваме се, че заложената сума ще бъде достатъчна за изграждането на тази зала и очакваме, че ще се стигне до разходване на средства от общинския бюджет”, заяви тя. Според съветниците на ИТН в Община Казанлък е практика проекти с външно финансиране да бъдат дофинансирани за сметка на общинския бюджет, което става без обществено обсъждане. 
Живка Железова отбеляза, че групата на ИТН в Общинския съвет е внесла много полезни за гражданите предложения по бюджет 2024, но те не са били приети. Имахме предложение за промяна в концепцията за озеленяване с цел оптимизация на разходваните средства, както и други предложения по отношение на инфраструктурата, които са изключително в обществен интерес, коментира тя. По думите и, всички 23 предложения са били отхвърлени без основателни мотиви. 
Николай Колев изрази мнение, че в Бюджет 2024 са заложени прекалено малко средства за спорт и младежки дейности за сметка на други пера, където сумите са в пъти по-големи. Според него е необходимо по-отговорно отношение към спорта. Сред предложенията на ИТН е било и обновяване на фитнес площадките на открито и изграждането на нови такива. 
Народните представители от партията са категорични, че подкрепят начина на работа на своите колеги от ИТН в Общинския съвет в Казанлък. Призивът ми към гражданите във всяко едно населено място да се обръщат към нашите представители по места, каза Александър Вълчев. По думите му те са гласът на хората в населените места и са тяхната пряка връзка с народните представители. Относно отхвърлянето на предложенията на общинските съветници от Казанлък той отбеляза, че и на национално ниво дори да имаш добри предложения, има една съпротива на политическа основа. 
Според Цветан Предов е много важно обществото да припознае представителите на ИТН, защото едно от най-важните неща, които правят, е да не се съгласяват с неща, които не са в полза на гражданите. Според него инвестицията в младежки и спортни дейности се прави в името на бъдещето и трябва да бъде приоритет. Той коментира, че в това отношение много трудно се проследява ефективността на разходваните средства. Той призова общинските съветници от ИТН в Казанлък да продължават да изискват от управляващите да имат отношение към уязвимите групи, защото те се ощетяват най-лесно и изрази мнение, че навсякъде, включително и в Казанлък, трябва да има кризисни центрове или институции, които да подпомагат най-уязвимите. 
Тихомир Тенев подчерта, че областната структура на ИТН ще продължи да подкрепя всяка инициатива на представителите на партията на местно и национално ниво, защото те са гласът на гражданите. Той призова казанлъчани да не забравят, че общинските съветници на ИТН са техният гарант и да знаят, че те няма да премълчат, ако нещо се прави против обществения интерес. 
БТА припомня, че бюджетът на Община Казанлък беше приет с 32 гласа "за" и четири гласа "против" на извънредна сесия на 14 февруари. "Намерили сме баланс в приходната и разходната част и сме стъпили на реалистични приходи, коментира тогава кметът Галина Стоянова. Тя посочи, че предложенията на общинските съветници за промени в проектобюджета са били предимно в разходната част. Това не ме е спряло да приема всички конкретни и мотивирани предложения, каза кметът. Пожелателните предложения не са приети, но са сериозна възможност да се направи анализ на бюджета на шестмесечието. Стоянова подчерта, че към края на 2023 година Общината няма просрочени задължения. Вземанията са в размер на 80 хиляди лева, няма инвестиционни заеми от банки, не се предвиждат такива и за настоящата година. Това показва, че общината продължава да е финансово стабилна, да покрива разходите си и да има своя растеж, посочи тя. В бюджета са предвидени 6 милиона 900 хиляди лева данъчни и 13 милиона лева неданъчни местни приходи.