В Акушеро-гинекологичен комплекс на Университетска болница „Канев“ бе обособена Стая за кърмене. Нейната цел е да създаде комфорт, интимна среда и спокойствие на новородилата майка. Тук тя ще може да намери подкрепата за първото засукване на бебето, съвети за изцеждане на кърмата и за по-нататъшната грижа. Стаята разполага и с най-висок клас медицинска помпа за кърма Medela, която е на разположение на всички майки в отделението.
Кърменето е вълнуващо реживяване, което може да се окаже предизвикателство за някои майки. Независимо, че е част от майчинството, жените имат нужда от съвети и подкрепа точно в този момент. Тук идва ролята на акушерката, която има точния подход и практични и теоретични знания, с които ще може да отговори на всички въпроси за кърменето. Това ще помогне за намаляване на притесненията и стреса и ще допринесе за едно спокойно майчинство.
Красимира Христова е акушерка от вече повече от 20 години и е горда майка на три деца. Повече от 10 години тя е приела като своя мисия да бъде в помощ на майките за кърмене и все още е. Разговаряме с нея за кърменето и новата специализирана стая в АГ комплекса.

- Защо решихте да направите Стая за кърмене?
- Това беше моя отдавнашна мечта, но както се казва - мечтите се случват, стига да искаш много и ето - благодарение на екипа на персонала на УМБАЛ „Канев“ това стана факт. А на въпроса защо - защото знаем, че всяко начало е трудно, и когато получиш подкрепа, всичко си идва на мястото.
- Има ли нещо вярно в това, че кърменето плаши бъдещите майки? 
- Дали ги плаши, не знам, но, за съжаление, има много неразбиране по темата и в голям процент проблемът е в липсата на подкрепа.
- Тогава да започнем с въпросите и така да ги подготвим за тази изключителна важна част от отглеждането на детето. Колко време след раждането идва кърмата?
- Веднага след раждане на плацентата се отключват процесите на кърменето, но има едно важно уточнение - гърдите са готови, но
трябва да бъдат стимулирани с поставяне на бебето на гърда и колкото по-скоро е това, толкова по-добре
- По колко време трябва да се кърми бебето и как да се разбере дали е поело достатъчно кърма?
- Това е строго индивидуално и както казвам на бъдещите майки - бебето е самостоятелна личност и ние трябва да се съобразим с неговите потребности. Има бебета, за които 30 минути са достатъчни, а има и такива, които имат нужда от по-продължително хранене. Критерии за това дали бебето се е нахранило, е самото то. Първо, дали се отпуска по време на кърмене, второ - прави ли пауза между храненията час - час и половина  - два, и трето - имаме ли пълни памперси. 
- Има ли значение начинът на раждане?
- И да, и не. Първо, при всяко раждане, без значение вагинално или оперативно, след отпадане на плацентата, механизмите за потичане на кърма са в действие, разликата в стимулацията е във възможността да се постави бебето на гърда. При раждане по оперативен път срещата с бебето се забавя за 24 часа, но това в никакъв случай не означава, че кърменето е невъзможно, просто веднага започват да се правят опити за кърмене и по възможност често.
- Как наскоро родилите майки да стимулират кърмата?
- Най-добрият начин е с бебето, то е това, което върши чудеса, и както Мечо Пух казва: „Колкото повече, толкова повече“. Допълнителна помощ, разбира се, е помпата за кърма, но бих посъветвала
майките да се консултират с акушерка или консултант по кърмене при избора на помпа
защото неправилният избор може да причини травма и да бъде причина за отказ от кърмене.
- Има ли храни, които майките трябва да избягват или задължително да приемат, докато кърмят?
- Кърменето може да помогне на майките бързо да влязат във форма след бременността и раждането, защото засилва метаболизма и регулира кръвната захар. Майката трябва да се храни пълноценно и балансирано. Прекаляването дори с най-полезната храна би създала дискомфорт при бебето. Изключително забранен е алкохолът, ще добавя тютюнопушенето.
- Ако майката се разболее от вирусна инфекция, трябва ли да спре да кърми?
- За всички още е пресен споменът от Ковид-19 и тогава се отвори темата кърмене и грип. Тогава СЗО беше категорична, че майките трябва да продължат да кърмят. При нужда тя може да приема парацетамол, а ако й е невъзможно да кърми, може да изцежда и да предлага на бебето кърмата. Разбира се, е добре да се консултира със специалист.
- Може ли кърмата да спре от стрес и възможно ли е да се върне отново?
- Стресът е най-големият враг на кърменето и особено хроничният стрес
Затова основна грижа на всички близки и особено на таткото, е да помогнат на майката да е в една хармонична среда. Ако все пак се случи, нещата не приключват с кърменето за ден. Процесите на трансформация на гърдите за кърмене са 9 месеца и тяхното обратно развитие също отнема време. Т.е., ако майката желае да продължи, с търпение и постоянство всичко може да се възстанови. 
- Полезно ли е кърменето както за бебето, така и за майката?
- За ползите от кърменето като храна за бебето, мисля, че е говорено много, кърмата е жива тъкан, тя е толкова уникална, че проучването върху нея продължава, и е категорично, че тя е уникална и съобразена с потребностите на бебето във всеки един момент от неговия живот. Но ползите от кърменето далеч не са само в хранителната стойност. Обичам да казвам на майките -
кърменето е push бутон за мозъка на бебето, то стимулира всички осем сензора в тялото
Кърменето обаче е полезно и за майката, мисля, че забравяме да споменаваме, че дългото кърмене е профилактика на рака на гърдата. 
- До кога да кърмим бебето? Възможно ли е, докато кърмим бебето, то да приема и допълнителни храни, когато възрастта му позволява това?
- СЗО казва бебето да бъде изключително кърмено до 6-ти месец. Захранването започва не по-късно от 6-ти месец, като това не означава прекратяване на кърменето. До двете години млякото присъства в хранителния режим на бебето.
Темата за кърменето е изключително дълга, но това, което бих посъветвала бъдещите и настоящи майки, е да не се отказват при първия неуспех - всеки проблем си има решение, ако потърсят помощ, подкрепа, с малки стъпки ден за ден нещата ще им се избистрят и наистина ще открият чудото и удоволствието от кърменето, ще се насладят на магията, която те могат да сътворят, да създадат една изключителна близост и връзка с малкото човече. Кърменето е една инвестиция в бъдещето.

Силвия ДИМИТРОВА