През първия етап на програмата по Плана за възстановяване и развитие в Карлово ще бъдат санирани 16 блока, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. От подадените в срок 30 проектни предложения 16 са одобрени за саниране през първия етап на програмата, 13 попадат в резервния списък, а едно сдружение е отхвърлено. 
Общината започва подготовката на документите за обявяване на обществените поръчки за избор на изпълнители по дейностите, включени в енергийните обследвания, коментира заместник-кметът на общината Данка Люртова. Целта е в началото на лятото да започнат строителните дейности по многофамилните жилищни сгради.
На проведена среща между общината и сдруженията на собствениците е взето решение да бъде направена подписка от всички живущи в блоковете, които са в резервния списък, с искане пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ да бъдат финансирани и техните сгради, като се заложат средства в държавния бюджет или с привличане на европейски финанси. Разочарованието у хората е голямо, защото те са положили максимални усилия, за да успеят да създадат сдружения и да отделят собствени средства за изготвяне на енергийните обследвания, коментират от общинската администрация. Блоковете са построени преди повече от 50 години и спешно се нуждаят от ремонтните дейности, включени в програмата по саниране.