Председателят на УС на ФК „Дунав“ Диян Димов е човек, който като доскорошен футболист и капитан усеща може би най-добре пулса на отбора. Каква за него бе тази футболна есен и какво следва през пролетта? С този и други въпроси „Утро“ проведе разговор с него.

- Г-н Димов, от надежди, че тимът може да се пребори за челните места, се появи заплахата, че вече е на само 4 точки от групата с изпадащи отбори.
- Всички имаме вина. Старши треньорът ще направи най-вярната оценка, но не е тайна, че ни съпътстваха и много проблеми с контузени и болни хора. В последните два мача например не можехме да сформираме нормална единайсеторка. Като говорим за вина, трябва да помислим къде грешим. С две победи в края щяхме да се нагоре в класирането, със загуби се озовахме в неособено комфортна позиция.
- Как се носят две дини - да сте председател на УС и помощник треньор?
- Съчетаването на такива ангажименти не бе сериозен професионален подход, пък и няма такъв случай в света. Идеята беше да спестим една заплата. Истината е, че исках да помагам на Мартин Ковачев, тъй като работеше съвсем сам, но на практика нямах такава постоянна възможност заради други служебни задачи, свързани най-вече с много пътувания. В някакъв смисъл дори чувствам вина, че не можех да му бъда полезен. Затова през пролетта ще бъда само председател на УС, но ще остана все така близо до отбора.
- А ще има ли друг помощник треньор?
- Имаме разговори с такъв човек. Не е от Русе и даже е действащ футболист. Когато се налага, ще поема ролята и на играещ треньор. Основната му работа обаче ще е да помага на Мартин Ковачев. Евентуалният помощник трябва само да разтрогне договора със сегашния си клуб. По принцип имаме неговото съгласие да работи за „Дунав“. Става дума за много сериозен човек с голям опит.
- Защо според вас се получи този срив в края на сезона?
- Годината беше много тежка - особено покрай трагедията със загиналото от мълния момче. Този инцидент още стои в главата ми. Затова сме решили да организираме през лятото международен турнир в памет на Венци Георгиев. Не бива да забравяме това момче. Вече съм говорил по темата с представители на „Фенербахче“, „Бешикташ“, „Партизан“ /Белград/. Иначе какво да кажа за играта на отбора - колеблива защита, слаба средна линия, бледа атака.
- Скоро „Утро“ извади статистика, която показа, че нито един от халфовете не може да се похвали с асистенция.
- Не е само това. Те нямат далечен удар към вратата. Аз не бях някаква звезда, но редовно бележех по 3-4 гола и давах няколко извеждащи подавания. Въобще трябва да се подобрим във всички линии. Отборът като ли и страда от липса на характер. Винаги съм им казвал - може да не сте супер футболисти, но поне се сбийте на терена, че хората да кажат - не са велики, но са бойци, браво. Друг проблем, който трябва да решаваме, е работата в школата. С просто око се вижда, че нямаме играчи, готови дори за нивото Втора лига. Представянето на втория отбор с предпоследното му място в Североизточната Трета лига е срамно. Не може да си част от школа, в която се тренира редовно, а да губиш с няколко гола от почти анонимни отбори. И друго - да бият някакво село с 2:1 и да се радват, все едно са спечелили Шампионската лига. Тъжен факт е, че младите не са подготвени - и технически, и физически, и тактически. Ако школата не зарежда първия отбор с поне един готов футболист на година, какъв извод за работата в нея може да бъде направен!
- Ще има ли още освободени футболисти?
- Ще се съберем, ще умуваме. На 90 процента е сигурно, че ще се разделим с още поне двама играчи. Изчакваме малко, защото водим преговори за привличане на няколко футболисти. Двама от тях са чужденци. Те ще са на проби. Мениджър ни предложи негов клиент-чужденец, но иска да подпишем договор веднага. Ама футболистът бил много добър, имал и видео с големи изпълнения. Ние играчи по видео няма да вземаме. Да дойдат, да потренират, да играят в контроли и тогава ще решаваме. Дано да случим на добри футболисти, които да помогнат. Вече подписахме договор с украинеца Станислав Нечипоренко. Имаме уверения, че правата на Ради Апостолов ще бъдат уредени на 10 януари. Двамата са добри полузащитници и ще заздравят средата на терена, там, където играта ни просто не спори.
- А как стои въпросът с финансирането?
- И в това отношение не сме в блестяща форма, но имаме уверение от Общината, че през идната година ще ни помага повече. Русенската общественост трябва да се обедини около този отбор, а и цяла България свързва града ни основно с футболния тим. Това е истината, без да обиждам когото и да е било.
- Как да завършим този разговор?
- Чака ни много работа, но се надявам, че пролетта ще бъда добра за футболния „Дунав“. Искам да поздравя феновете, които бяха неотлъчно до нас, и да им пожелая възможно най-хубавите празнични дни. Най-голямото ми желание да играем напролет пред повече публика.