Да се променят условията за продажба на 34 тона метал, предимно мед, месинг и желязо, представляващи демонтирани части от старата контактната мрежа на тролейбусите в Русе, предлага на общинските съветници кметът Пенчо Милков. Старейшините гласуваха свалените 26 460 кг медни проводници и 7640 кг стрелки - изолатори и кръстовки от смесен материал (желязо, месинг, мед), да бъдат предложени на търг като определиха начални цени на кг. Това решение се оказва крайно неудачно защото определя стъпки за наддаване от 1 лев и 30 стотинки и депозит за участие от 2,50 лева и 0,74 лева. Затова кметът предлага да се определи начална цена за цялото количество метал и началната цена да бъде 287 214,40 лв.
Рехабилитацията на тролейбусна инфраструктура, стълбове, контактна мрежа бе извършена по Проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“ през 2015 г. След като металът от свалената контактна мрежа отлежава няколко години по складовете, се оказа, че по-голямата част от него е изчезнала. Липсата бе разкрита през 2019 г. и тогава сигнали до прокуратурата бяха подадени от кмета Пламен Стоилов и от общински съветници от БСП. Колко от сваления от стълбовете метал е откраднат така и не стана ясно, тъй като сигналът на Стоилов до прокуратурата беше за 27 тона мед, според съветниците от БСП ставаше въпрос за близо 50 тона, а досъдебното производство бе образувано за липсата на 48 тона.
Някакви резултати от разследването и досега не са обявени. През цялото време останалите части от контактната мрежа се съхраняваха в склад на частна фирма срещу наем. Едва през юни тази година прокуратурата разреши металите да бъдат върнати на Община Русе.