Община Русе подготвя издаването на технически паспорти на шест сгради нейна собственост, за някои от които липсва дори първична техническа документация. За извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и обследване за енергийна ефективност е обявена обществена поръчка на обща стойност 140 500 лева без ДДС. Оферти за нея се приемат до 13 декември.
Шестте сгради включват спортния комплекс „Ялта“, спортната зала на ст. „Локомотив“, Детски център за култура и изкуство и спортна зала на ул.“Околчица“, административна сграда на ул.“Ол.Панов“ 6 и сграда паметник на културата на ул. „Тома Кърджиев“ 6. Никоя от тях няма изготвен технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.
Техническият паспорт описва какво е състояние на сградата и на всички нейни елементи - водопроводи, електроинсталация, мълниезащита, противоземетръсна устойчивост, плюс какви преобразувания са правени по нея през годините. Част от него е енергийния сертификат, в който е посочено каква енергия е нужна за отоплението и климатизацията на сградата. В паспорта задължително се описва и от какви ремонти има нужда сградата и нейните инсталации и през какъв период от време трябва да се правят.
Такива паспорти ще имат и всички сгради, включени в програмата за саниране. Преди две години държавата направи опит да задължи всички собственици на жилища да извършат необходимите обследвания, но след силната обществена съпротива идеята отпадна от дневен ред. Още тогава се изтъкваше, че доста държавни и общински сгради нямат технически паспорти и при това положение е абсурдно да се изисква такова нещо от частните собственици.