Най-накрая започва проектирането на дългоочакваното конструктивно укрепване на печално известния потъващ блок "Русия", в който хората живеят в постоянен риск. След два месеца и половина се очаква да бъде готов инвестиционният работен проект за укрепването на проблемната сграда срещу автогарата. Той ще се изготви от ДЗЗД "Русия 2019", в което влизат русенските фирми "Гео Чонов" и "Ривал-Инженеринг-Михайлов и Сие СД". И двете фирми са специализирани в проектантската дейност и строително-ремонтните услуги. Вече е сключен договорът между общината и обединението, което се заема с проектирането срещу сумата от 108 000 лева. 

Намерението на общината още преди около година беше изготвянето на проекта да бъде възложено в най-кратки срокове, за да се избегнат аварийни ситуации за живеещите там. Наложи се обаче първата обществена поръчка да бъде прекратена, тъй като единствената фирма участник не отговаряше на изискванията. Вторият опит се оказа успешен и вече договорът за изпълнение е налице. От ДЗЗД „Русия 2019“ предлагат срок от 75 календарни дни за изготвянето на инвестиционен работен проект за укрепване на проблемната сграда. 
Както е известно, средствата за проучвателните и проектни дейности за конструктивното укрепване на блок „Русия“ и земната основа около него бяха отпуснати от регионалното министерство.
Строеният през 1968 година 12-етажен блок „Русия“ започва да пропада след силното земетресение във Вранча на 4 март 1977 година и в момента в горната си част има отклонение от 79 сантиметра. По земната основа на сградата има много неравномерни слягания, които са причинили значителни повреди по фугите, а също и пукнатини и деформации по носещата конструкция на сградата. Бетоновото покритие на покривните елементи е почти напълно разрушено и носещата армировка е силно корозирала, а това създава потенциален риск за безопасността на обитателите в сградата. В края на миналата година по опасно наклонения блок се появиха отново проблеми, свързани с течащия покрив.