"Лос Анджелис Таймс" беше първият вестник, който публикува информация за земетресението в Калифорния в понеделник благодарение на робот-журналист.

Журналистът и програмист Кен Скуенке създал алгоритъм, който автоматично генерира кратка статия, когато стане земетресение. Той разказа пред сп. "Слейт", че били необходими около три минути за появата на информацията в интернет.

"Робожурналистиката" все повече се използва в нюзрумите по света. "Лос Анджелис Таймс" е пионер в технологията, която използва достоверни източници като Американската геоложка служба и изпраща данните в шаблон преди написването на новината.

Освен информациите за земетресения технологията използва друг алгоритъм за създаване на материали за извършени престъпления в града. Редакторите на вестника решават кои се нуждаят от по-голямо внимание. Други медии експериментираха с базирани на определен алгоритъм методи за предаване на информация в други области, най-вече спорт.

Създаваните от роботи новини не заменят журналиста, но позволяват наличните данни да бъдат събрани и разпространени бързо, казва Скуенке. "Това е допълнение. То спестява много време на хората и за някои видове истории технологията обикновено се сдобива с информацията точно толкова добре, колкото всеки журналист. Според мен тя не заменя работата на никого, но в същото време прави работата на всички по-интересна", допълва Скуенке.