Неуспешен е и вторият опит за продажба на активите на фалиралия „Локомотивен и вагонен завод“, научи „Утро“ от синдика на дружеството Драгомир Григоров от Велико Търново. Теренът, сградите и оцелелите до момента машини на най-старото русенско промишлено предприятие се предлагаха общо на търг с тайно наддаване на началната цена от 13 856 180 лева. Тя бе с 3,5 млн. лева по-малко отколкото на първия търг през декември миналата година, но въпреки това оферти не са постъпили и търгът не е проведен. Според синдика липсват и неофициални запитвания за покупка на терена и сградите. За следващия опит за продажба цената ще бъде намалена още.
Както „Утро“ писа, 148-годишният завод, който в последните години бе притежание на контролирания от Васил Божков холдинг „Железопътна инфраструктура“, бе обявен в несъстоятелност чак през юни миналата година. Де факто предприятието спря преди близо три години. Докато съдебната защита стане факт, най-ценните му машини бяха разпродадани на търг, организиран от съдия-изпълнител по поръчка на банката кредитор. Оздравяване на дружеството така и не бе поискано от никого, така че е ясно, че ЛВЗ отива в небитието. В момента някои от сградите са отдадени под наем на други фирми, развиващи дейност, нямаща нищо общо с железопътния транспорт.
Списъкът активи за продан на търга на 10 декември включва пет поземлени парцела с обща площ 178,57 декара, 80 сгради и голям брой машини, от които голяма част са вече негодни - стават само за скрап. В голямата си част машините са произведени преди 1980 г. /60%/, част от тях преди 1960 г., а само 10% са придобити след 2000 г. Халетата са неподдържани, с течове от покривите и с изпочупени стъкла. Изключение прави само отдаденият под наем цех за резервни части, където все още работят 5-6 струга.