Кои са основните предизвикателства, с които ще трябва да се справят индустриалните потребители, излизайки на свободния пазар на електроенергия?  

Преди всичко те трябва да се запознаят с новите условия на пазара на електроенергия, за да разбират как функционира той и да вземат най-добрите решения за своя бизнес. Това означава да познават добре законовите промени и правилата за търговия с електрическа енергия, да се информират за структурата на пазара, различните участници и предлаганите услугите. Наличието на повече участници на пазара създава условия за конкурентна среда, а това означава и по-добро качество на услугите. Разбира се, новите пазарни условия изискват и допълните компетенции и ангажименти от страна на клиентите – те трябва да прогнозират потреблението си много точно, всяко отклонение от предварителната прогноза ще формира допълнителни разходи за тях. Но от друга страна те могат да избират своя доставчик според предлаганите услугите и съобразно спецификата на техния бизнес и да разчитат на своя доставчик, ако той има съответния опит да поеме тяхното прогнозиране и балансиране.

 

 

Как гледат тези потребители на перспективата да закупуват електрическа енергия на нерегулирани цени – като на възможност или като на изпитание?

 

Свободният пазар безспорно дава много повече възможности на индустриалните потребители да намалят чувствително разходите си за електроенергия и по този начин да реализират по-добри приходи. Но той крие и повече рискове, изисква повече отговорности. Най-важното за всеки потребител е  да преразгледа вътрешните си производствени процеси, за да опознае и оптимизира нуждите си от енергия. Тази преоценка ще даде възможност, при излизане на пазара, потребителите за вземат адекватни решения при избора на доставчик на електроенергия и в комуникацията си с останалите пазарни участници. 


Интервюто е предоставено от пресцентъра на "Енерго Про"