Д-р Татяна Итова е педиатър и неонатолог с 28 години стаж в областта на неонатологията. Към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ се присъединява през 2016 г., където изгражда Отделение по неонатология и го ръководи и до днес. Работи изключително с новородени деца. Приоритет в професионалното й развитие е жълтеницата в периода на новороденото, физическото и нервно-психическото развитие на децата през първата година от живота. Извършва ехографска диагностика на централна нервна система и коремни органи.

- Д-р Итова, кога се провежда Световната седмица на кърменето?
- Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1-ви до 7-ми август с цел насърчаване на кърменето и подобряване на здравето на бебетата по света.
- Откога датира тази традиция?
- През 1991 г. СЗО и УНИЦЕФ стартират инициативата „Болница - приятел на бебето“ в подкрепа на кърменето, a първата Световна седмица на кърменето се провежда през август 1992 г. Всяка година седмицата на кърменето има различно послание и мото с цел де се акцентира  върху различни проблеми, касаещи кърмещите майки или кърмените деца. През 2023 г. темата е насочена към подкрепа на работещите кърмачки. Идеята е да се повиши осведомеността на обществото в подкрепа на този най-физиологичен акт. Световната здравна организация си  поставя за цел да се постигне към 2025 г.
поне 50% от бебетата да са кърмени до 6-месечна възраст
Към момента в световен мащаб около 40% от всички бебета се кърмят изключително в продължение на шест месеца и само 45% продължават да кърмят до две години. Съществуват обаче и големи разлики в нивата на кърмене в различните региони, между и в рамките на държавите.
- Какви са световните тенденции по отношение на кърменето?
- Скоро четох една книга - художествена литература - действието се развиваше през 60-те години в Съединените щати. Главната героиня роди бебе и след това не го закърми, защото не било модерно в тези времена да се кърми. Към днешна дата позицията на обществото и на майките считам, че е коренно различна. Болшинството родилки проявяват голямо желание да кърмят и са упорити.
- Къде по света се кърмят най-често децата?
- Най-високите проценти на изключително кърмени деца са в Руанда - 87%, други страни, които се споменават в статистическите данни, са Бурунди, Шри Ланка, Соломоновите острови. Изследванията показват също, че
бебетата в селските райони имат по-високи нива на изключително кърмене, отколкото градските бебета
- А в Европа как стоят нещата?
- Във Франция децата се кърмят средно 3 до 6 месеца, според нагласата на тяхното общество, в Обединеното кралство  - от 6 до 12 месеца, а в Турция - 12 до 24 месеца. Според едно проучване на програмите за подкрепа и насърчаване на кърменето и дял на кърмените деца в 11 европейски държави се установява, че съществуват различия по отношение на тези показатели. Съобщава се, че непосредствено след раждането в различните държави между 56% и 98% от бебетата получават каквото и да е майчино мляко. На 6 месеца 38% до 71% от децата са кърмени и само 13% до 39% са изключително кърмени. Национални комитети по кърменето съществуват в 9 държави и национален план за насърчаване на кърменето има в 6 страни. Това са незадоволителни показатели. Заключението е, че правителствата трябва да се ангажират с дейности за наблюдение и насърчаване на кърменето, включително финансова и политическа подкрепа, за подобряване на нивата на кърмене в Европа. Любопитно е, че Ирландия е една от страните в света с най-нисък дял на кърмени деца Ц 15% са изключително кърмени на 6-месечна възраст.
- Защо се получава така?
- Съвременната млада жена иска да се реализира не само като майка, но има амбиции и за професионално развитие, а това отнема изключително много време и енергия. Така тя иска да се върне в професионалната си сфера по-скоро след раждането, а това е предпоставка за отделяне на кърмачето и съответно по-рядко кърмене. От друга страна,
тенденцията за увеличаване на дела оперативни раждания е предпоставка за по-късно започване на кърмене
и по-бавно отключване на тези физиологични механизми, които отговарят за стартиране на процеса на отделяне на майчино мляко. Изисква се по-голяма упоритост и настойчивост.
- А какво се случва в България? Къде сме ние в сравнение с останалите европейски страни?
- Мисля, че ние имаме традиции в насърчаване на кърменето. Организацията на родилната помощ в България предполага раждане в болнични условия и подкрепа от обучен медицински персонал в посока на стимулиране на кърменето. Счита се, че 92% от новородените в България през неонаталния период са получили майчино мляко като храна, независимо от формата на предлагане - кърмене или хранене с бутилка. Все пак трябва да се има предвид, че около 10% от новородените са с тегло под 2500 г и при децата с изключително ниско тегло за кърмене трудно бихме могли да говорим.
 Много майки започват да кърмят, но спират много скоро поради липса на умения за поддържане на лактацията
както и липса на достатъчна подкрепа от здравни специалисти, семейства и общност. Имаме голяма подкрепа в началото на процеса на кърмене, но в хода на поддържането му има какво още да се направи. Защото кърменето за една жена, която се старае да го прави, е не само начин за осигуряване на здравословна храна за бебето ни, но и се превръща в начин на живот. Ето защо дял на изключително кърмените деца в нашата страна към 6 месеца е много нисък.
- Какво трябва да направи една жена, за да поддържа лактацията си?
- Първо да е уверена в себе си, да е мотивирана какво иска и защо го иска и да е наясно, че не прави саможертва, кърмейки, и дава най-доброто на своето дете - майчината кърма. Подготовката за кърмене смятам, че започва преди дори да забременее една жена. Ако тя е виждала по-големите си сестри да го правят, близки жени в средата, в която се движи, да кърмят, тя възприема това за съвсем естествено. Тогава раждайки, тя повтаря това, в което е възпитана в семейството.
По време на бременността важен момент е да се обсъди с наблюдаващия екип анатомичната структура на гърдите
и дали би било възможно закърмване. Стимулиране се препоръчва след 36-та гестационна седмица. Причината, поради която се чака този масаж да започне тогава, е да не се предизвика раждане чрез стимулацията на зърната. Затова и стимулацията на гърдите е от значение след раждането - за по-бързото прибиране на матката. Освен това се смята, че каналите на млечната жлеза подобряват своята трофика и така се осигурява по-лесно преминаване на кърмата, което в първите дни има важно значение и намалява риска от нараняване на зърната при кърмене, докато още се придобива опит. Съществуват и коректори за зърна, които могат да се прилагат в рамките на първите няколко седмици и позволяват зърната да придобият по-изпъкнала форма, така че значително да се намали неприятното усещане при кърмене. Това вече се обсъжда строго индивидуално с всяка родилка.
- А как се работи във вашето Неонатологично отделение? 
- В УМБАЛ „Медика Русе“ успяхме за сравнително кратък период да изработим, смятам, добра обща стратегия за насърчаване на кърменето. Работим съвместно - Отделение по акушерство и гинекология и Отделение по неонатология в подкрепа на кърменето.  Нашите акушерки и медицински сестри са обучени и мотивират майките да кърмят. Имаме консултант по кърмене, който е от голяма помощ още от първите часове след раждане. Той съдейства и
обяснява на родилките например как да поставят бебето, коя поза за кърмене е най-подходяща
преценява дали имат нужда да се използват протектор и т.н. Направих си една бърза цифрова равносметка, за това какво се случва с новородените след изписване и дали нашия труд и старание имат ефект. Считам, че е така, защото около 45% от новородените в УМБАЛ „Медика Русе“ са изключително кърмени към 6-месечна възраст, а това е повече от статистическите данни, споменати в началото. Разбира се, имаме още много да работим в тази насока, защото майчиното мляко е идеалната храна за бебето. Тя съдържа всички необходими компоненти за развитието на бебето в достатъчно количество и в идеален състав. Все още няма създаден идеален нейн заместител. Трябва да насърчаваме изключителното кърмене!

Мартин ГЕОРГИЕВ