Проектът „Хляб на мира“ е на едноименната немска асоциация, основана през 2012 г. в Берлин. Идеята е той да се осъществи съвместно с държавите членки на ЕС от бившия Източен блок, а поводът е 25-тата годишнина от разрушаването на Берлинската стена.
Проектът започва да се реализира под патронажа на федералния министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид. В него участват 12 държави: България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. Във всяка от тях Хумболтовият университет изпраща за засяване семена от ръж, които са добити през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин, която се намира на мястото на някогашната „ивица на смъртта“ на Стената.
Всяка година оттогава в различна страна се провежда международна конференция, която засяга актуална тема в европейското селско стопанство. След като ръжта се ожъне, всяка държава изпраща своите семена, за да бъдат смлени заедно, и се омесва „Хлябът на мира“ в държавата домакин. Първата страна домакин е Германия през 2014 г. В Берлин се провежда и първата международна конференция в рамките на проекта под наслов „Мир и земеделие“. Ръжената реколта от всички участващи страни е използвана за символичното приготвяне и разчупване на европейския „Хляб на мира“.
България чрез Националната асоциация на зърнопроизводителите се присъединява към проекта на 26 юни 2013 г. Първата реколта от ръж „Хляб на мира“ е ожъната в село Драгомир, близо до град Съединение. Всяка година представител на браншовата организация от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта. През 2023-та този ангажимент се пада на Пламен Генчев, управител на „Сафари-М“ ООД, който в сряда, 28 юни, ще ожъне специалната ръж, засята в полето в Борисово.