Изложба "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" бе открита днес във Видин. Тя е дело на Видинският държавен архив и е по повод Международния ден на архивите.
В изложбата, подредена във фоайето на институцията, са включени всички отличия, които Видинският митрополит Дометиан (1932-2017) е получавал в работата си през целия си житейски път като архимандрит, епископ и митрополит, каза при откриването на изложбата Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин.
В седем витрини са разположени много отличия, ордени, плакети, грамоти, с които е награждаван приснопаметният митрополит Дометиан. В една от витрините са събрани  плакетите и почетните знаци, които Дядо  Дометиан е получил при обявяването му за почетен гражданин на всички градове от Видинска епархия.
В експозицията, обяви Кръстева, е представено едно от най-ценните дарения получени във  видинския архив за 2022 г. - част от документалния фонд на Видинския митрополит Дометиан. Документалният фонд на митрополит Дометиан, по негово лично настояване още приживе, е той да се предаде за съхранение  във видинския държавен архив. Заръка, която е спазил църковния историк Борис Цацов, допълни Кръстева. И уточни, че документи са постъпвали във Фонда на два пъти -през 2020  и 2022 г. и днес за втори път архивът показва пред публика изложба с документи и почетни знаци, ордени, грамоти и значки, принадлежали на видинския митрополит Дометиан.
Църковният историк Борис Цацов присъства на изложбата и заслужено бе обявен за най-голям дарител на видинския архив за 2022 г., за което бе награден с грамота и издание на архива.
Борис Цацов отбеляза, че Дядо Дометиан е носител на десетки отличия на всички Православни църкви, почетен гражданин е на всички градове във Видинска епархия. През 2012 г. по случай неговата 80-годишнина  Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) го награди със своето най-високо отличие, което се  връчва само на държавни глави, а не на архиереи – ордена Свети Цар Борис. Цацов допълни, че фонда на митрополит Дометиан, е втория по големина фонд на архиерей на БПЦ след този на Българския патриарх Кирил, който се съхранява в София и няма друг архиерей, който да има толкова запазени документи, снимки, награди и отличия, ордени и медали.
Видинският митрополит Даниил поздрави присъстващите на изложбата и се обърна към тях с думите, че всички знаем колко важно е да се съхранява паметта, както за отделния човек, така и историческото минало за един град, регион, една държава и един народ. Светите светци ни учат, че една от най-големите причини човек да допуска грешки, да пада от грехове - това е забравата. За да знаем посоката на нашето бъдеще, трябва да знаем, помним и съхраняваме паметта, миналото, каза Дядо Даниил.
Видинският държавен архив обяви и награди още  дарители, читатели и приятели на архива за 2022 година.