Форум „Панорама на образованието – Свищов 2023“, насочен към представяне на образователни институции, се проведе днес в Свищов. Събитието започна в камерната зала на Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Това съобщиха от общинския пресцентър.
Форумът осигури на седмокласниците и техните родители актуална информация  за широкия спектър от възможности за обучение след седми клас в образователните институции на територията на Община Свищов.
На събитието присъстваха д-р Генчо Генчев - кмет на Община Свищов, д-р Анелия Димитрова - заместник кмет, Десислава Сърбова – старши експерт по организация на средното образование към Регионално управление на образованието - Велико Търново, Росен Маринов - директор на дирекция “Култура и културно наследство“ , както и Румяна Кузева – началник на отдел „Образование“.
Кратки изложения за предлаганите профили и професии, които са включени в държавния план прием за учебната 2023/2024 година представиха  Цветанка Кирова - директор на Средно училище (СУ) „Димитър Благоев“, Христина Борисова - зам.-директор на СУ „Николай Катранов“, Мариана Маркова - директор на СУ „Цветан Радославов“, Лиляна Димитрова-директор на Професионалната държавна търговска гимназия (ПДТГ) „Димитър Хадживасилев“, както и Веска Николова - директор на Свищовската професионална гимназия (СПГ) „Алеко Константинов“.
Александър Киров, победител в множество конкурси за млади китаристи, поздрави публиката с изпълнение на китара. В края на официалната част на събитието, седмокласниците бяха поканени да посетят информационните щандове на всички училища в град Свищов, които бяха разположени в градската градинка до централния площад „Алеко“.
Събитието се организира от Община Свищов, съвместно с отдел „Образование“, и със съдействието на всички училища от общината. От общината са подготвили и специална информационна брошура за учениците, която да им помогне с избора на училище.