Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София организира днес в Екомузея среща, посветена на живото наследство на традиционната българска кухня. 
Основното експозе по темата ще представи директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов, който ще фокусира вниманието на присъстващите върху местните кулинарни традиции в региона. В началото на срещата той ще говори и за хляба на Фигерас - родния град на Салвадор Дали в Каталуния, който е елемент от изложбата „Салвадор Дали. Дизайнерски работи“ в музея.
Сред най-известните ястия, които поставят Русе на кулинарната карта на България, са баницата Макарина и раки - хърцойските пълнени чушки с ориз.
Форумът ще бъде открит от директора на Регионалния център на ЮНЕСКО д-р Ирена Тодорова и ръководителя на проекта доц. д-р Ирена Бокова. Презентации ще направят доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионалния етнографски музей в Пловдив и Таня Марева, член на екипа. Те ще представят локалните хранителни традиции и професионалната кухня в Родопите.   
Началото на срещата е от 17.00 ч. в Историческия музей, а презентациите ще продължат от 18.00 ч. в Екомузея.