Днес жителите и гостите на Омуртаг празнуват Ден на общината. Ръководството на града предвижда разнообразна концертна програма през целия ден за всички възрасти.
На 28 април 2006 г. с решение на Общинския съвет е приета Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е определен за Празник на общината. Датата е избрана, защото на този ден през 1988 г. в Космоса полита вторият български летец-космонавт Александър Александров – роден и израснал в Омуртаг. 
Тази година ще бъдат отбелязани 35 години от полета на „Бате Сашо“, както местните хора наричат своя именит съграждани и за чието дело разказват на наследниците си. Защото извършеното от българския космонавт, вписва родния му град в космическата карта, а след полета Омуртаг вече е наричан „Звездно градче“. И днес признателността и възхищението на жителите на общината са големи, въпреки времето. 
Повод за гордост е и съхраняваният в Историческия музей в града скафандър на Александър Александров. Той е от 1979 година – времето, когато Александров е дубльор на първия български космонавт Георги Иванов. По думите на директора на културната институция Мирослав Тошев „това е единственият цял полетен скафандър в България“.
Символ на признателността на местното население и на управниците на града е и Паметникът на Космонавта, който краси централния площад града. Близо 5-метровият бронзов паметник е изработен от скулпторите Доко Доков и Димитър Койчев и е по поръчка на Община Омуртаг през 2013 г. Идеята е паметникът да символизира човека, устремен към Космоса.
Друга забележителност на Омуртаг е и Авиационно-космическият парк, който е ситуиран на главния път София – Варна и е атракция за преминаващите. Паркът-музей на авиацията на открито, е създаден по идея на Александър Александров. Изложени са самолети, пилотирани от него. 
В празничния ден Историческият музей ще работи със свободен вход.