Министърът на икономиката Никола Стоянов очаква инфлацията за май да е около девет процента.
В ефира на БТВ той припомни, че пикът е достигнал 18,7 на сто през септември.
Паднаха цените на газа, на електричеството и горивата. По думите му всичко това, с падането на цените на доста суровини, е довело и до сериозен спад на инфлацията. 
Той припомни, че държавата пусна сайт за цените на храните, някои вериги подават информация. В момента това правят само две, макар в началото, когато са водени разговори за пускането на сайта, всички да са заявили интерес.
По отношение на идеята за закона за надценките, Никола Стоянов изрази надежда депутатите да гласуват текстовете. Така в 17 групи храни ще се гарантира по един достъпен продукт.
КЗП направи над 1500 проверки и в началото при 95 на сто имаше нарушения. Сега вече откритите нередности са около 25-30 процента.
Надценките са стигнали от 60-70 процента до 120-130 процента, обобщи Никола Стоянов. Той посочи, че в последните седмици има спад в цените на млечни продукти, след като държавната „Ел Би Булгарикум" пусна по-ниски цени на продукцията си. 
Най-голямото предизвикателство беше подготовката на зимата, защото имаше прогноза за липса на газ, инфлацията беше рекордна, каза още Никола Стоянов.