Трима мъже са задържани за телефонна измама по време на полицейска операция в България и Румъния, проведена на 1 юни от служители на ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Русе и техни колеги от северната ни съседка.
Според първоначалните данни с обаждане от територията на България от 87-годишна румънка са поискана сумата от 10 000 леи /3940.93 лева по обменния курс вчера/ уж за лечение на близък, който е претърпял инцидент. Действията по разследването са предприети незабавно след сезиране на българските власти от румънската страна. На пътя Русе-Разград, минути след вземане на по-голямата част от инкриминираната сума, са задържани двамата фактически извършители - мъже на 31 и на 41 години, и двамата от Ветово. Парите били оставени малко по-рано от куриера /56-годишен румънски гражданин/ на определено място от пътя. Той е задържан в Букурещ, непосредствено след прибирането си от България. В него е намерена и останалата част от сумата.
Окръжната прокуратура в Русе е изпълнила всички възложени й с европейска заповед за разследване от румънските магистрати следствени действия за извършената измама в Румъния. Материалите ще бъдат предадени на румънската прокуратура и разследването по случая продължава там.
Още един удар са понесли ветовските измамници на 1 юни. При операция на служители от ГД „национална полиция“ и колегите им от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Русе във Ветово и Русе са арестувани мъж на 46 години и младеж на 15 години. Двамата са задържани непосредствено след като получили сума по банков път, преведена от жертва на онлайн измама от Стара Загора. При обиск от тях са иззети  мобилни телефони, пластика на банкова карта и СИМ-карти. Според данните до момента двамата са съпричастни към измама, започнала в интернет с обява за продажба стоки на атрактивни цени - контейнери за живеене, каравани, пелети за отопление и др.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК. Работата продължава под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.