С фотоизложбата “Павел баня - национален балнеологичен център” започна Празникът на розата и минералната вода в курортния град. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Програмата ще продължи до 10 юни, когато е и кулминацията на тържествата. 
Експозицията, открита от кмета Иса Бесоолу, събра в центъра на града жители и гости, които разгледаха фотографиите, събирани през годините, посочват от общинския пресцентър. „Идеята на тази изложба е в рамките на Празника на розата да насочим вниманието на туристите и към балнеолечението в Павел баня, макар те целогодишно да ни посещават именно заради лековитата ни минерална вода. Тя е уникална със своя състав и с въздействието, което има върху опорно-двигателния апарат и не само върху него”, коментира Бесоолу. Той допълва, че изложбата проследява в хронологичен ред създаването и изграждането на Павел баня именно като лечебен балнеолечебен център, както и формирането като курортен такъв. 
Изложбата, организирана от община Павел баня, показва каптирането на минералните извори, строежа на санаториума, изграждането на инфраструктурата. В нея са поместени фотографии от 1925 година, от 1930 година, както и такива в по-ново време, включени са и такива на известни личности от областта на спорта, които се лекуват и възстановяват в град Павел баня. Изложбата показва развитието на балнеологията и рехабилитацията с иновативни методи и добре подготвени специалисти, съобщават още от общинския пресцентър. 
„Не бива да забравяме, че качествата на минералната вода, находчивостта и предприемчивостта на павелбанци, редом с добрия диалог, който имаме помежду си, превръщат Павел баня в национален балнеологичен център”, подчертава кметът Бесоолу, цитиран от администрацията.
Както БТА съобщи, изборът и коронясването на Цар на минералната вода и Царица Роза ще бъдат на 8 юни, а победителите ще бъдат избрани след онлайн гласуване в сайта на община Павел баня. В последния ден от програмата на Празника на розата и минералната вода ще се състои детското шоу “С аромат на рози”, както и кулинарното изложение на традиционни ястия, занаяти и обичаи “Селски дворове”, в което ще вземат участия представители на всички населени места в общината. Програмата ще завърши с карнавалното шествие, предвождано от новоизбраните Цар и Царица, и с концерт на певицата Ивана.