Около 10 екземпляра на дива орхидея от вида Обикновена пчелица (Ophrys apifera) откриха служители на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в двора на институцията в София, съобщиха от ведомството за БТА. Оттам отбелязаха, че това е станало преди седмица по време на традиционното почистване и облагородяване на дворното пространството по случай Световния ден на околната среда, който се отбелязва всяка година на 5 юни.
Този вид дива орхидея е рядко срещана, особено в градска среда. Цветът е характерен с това, че наподобява тяло на пчела, откъдето идва и името на цветето, обясниха от ИАОС.
„По този начин се привличат мъжките пчели и растението се опрашва. Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България, с категория "застрашен", коментираха също от институцията.  
Отбелязваме Световния ден на околната среда
Световният ден на околната среда се отбелязва от 1973 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 г., показват данни на отдел „Справочна“ на БТА.
Тази година страната домакин на Световния ден за опазване на околната среда е Кот д'Ивоар. Тя организира инициативата в партньорство с Нидерландия, а акцентът е замърсяването с пластмаса. Посланието на днешния ден е: "Да победим замърсяването с пластмаса". Всяка година се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се използват само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират. Приблизително 19-23 милиона тона от пластмасовите изделия попадат в езера, реки и морета, се посочва още в информацията на отдел „Справочна“.
С хаштаг #BeatPlasticPollution в социалните мрежи се отбелязват събития и новини по темата. Интересна информация се публикува и на сайта на ИАОС.
Мониторинг на околната среда и природните ресурси в България
ИАОС изготвя национално представителна информация за състоянието на околната среда и природните ресурси. Данните се предоставят чрез всекидневни бюлетини за качеството на атмосферния въздух и радиационната обстановка, тримесечен бюлетин за състоянието на околната среда, годишен бюлетин за качество на атмосферния въздух и чрез Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда. 
ИАОС предоставя информация и чрез публичните регистри по Закона за управление на отпадъците, за Защитени територии, за защитени зони, за вековни дървета, за складовете със залежали и излезли от употреба препарати за растителна защита и др., посочиха още от ведомството. 
Агенцията отговаря за функционирането и развитието на Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС). Това е "инструмент, предоставящ както на законодателната, така и на изпълнителната власт базова информация за състоянието и рисковете за околната среда и природните ресурси, която да служи за основа за вземане на решения относно ефективността и целесъобразността на провежданите политики в областта на околната среда", поясниха от ИАОС. Оттам посочиха още, че системата е насочена към цялостно осигуряване на актуална и достоверна информация за състоянието на околната среда, с което да се гарантира вземането на бързи и точни управленски решения, както и към непрекъснатото разширяване на обхвата на предоставената публична информация.