„Пежо 202“, произведено през 1942 година, спечели Наградата на кмета на Русе - най-големия приз на деветото издание на парада на ретро автомобили и мотоциклети, което се организира от авто-мотоклуб „Русчукъ“ и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Автомобилът е собственост на Пламен Пенчев от Разград, който го е купил от първия му и единствен собственик от Белгия. 81-годишният ветеран е в завидно състояние, разполага с 1.1-литров двигател и разчита на задно задвижване.
Друг уникат на изложението носеше ореола на бел епок - „Цимер“ с шуменска регистрация. Представянето му беше дебют за България. Колата е произведена през 1984 в бутикова серия от 1500 екземпляра. Купето е с характерния за 30-те години на ХХ век силует, но под капака работи двигател на „Форд Мустанг“.
„В деветото издание има 227 участници и това е рекорд за нашия парад. Има три автомобила от Сърбия /за пръв път в историята на изложението - б.р./ и 25 от Румъния. Всички превозни средства са впечатляващи, защото техните собственици са вложили много труд, енергия и емоции, за да изглеждат в това състояние и да радват и малки, и големи“, каза председателят на авто-мотоклуб „Русчукъ“ Десислава Василева.
Изложението предизвика огромен интерес.
Освен Награда на кмета бяха раздадени множество отличия.
Тодор Деляков от Поморие с „Мерцедес“ от 1971 г. спечели наградата на фондация „Русе - град на свободния дух“. Авто-мото клуб „Русчук“ отличи Йосиф Костич от Сърбия с „Фолксваген 1303“ от 1973 г., публиката даде своите предпочитания на Валентин Дойчинов от Сливен с „Мерцедес“ от 1928 г., а ректорът на Русенския университет награди Опреа Дониел със „Субару XT“ от 1986 г. Купата на Николай Колев-Бижуто спечели Антон Панайотов от Варна с „Пежо 404“ от 1967 г., а учредената от АМК „Русчукъ“ награда в памет на Вихрен Димитров беше връчена на Данаил Караиванов от София с „Трабант“ от 1990 г.
Специални награди раздадоха и спонсорите на изложението, което беше съпътствано от богата програма и подбрана в унисон с атмосферата музика на вокала Боби Големанов и китаристите Диан Максимов и Евгени Марков.