С тържествена церемония пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал", десетки граждани отбелязаха днес 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. С военен ритуал пред паметника бяха поднесени венци и цветя.
Възпоменателната церемония започна, след като в 12:00 часа сирени с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародна почит към поета-революционер и борците за национална свобода.
„Днес повече от 120 паметника на Ботев у нас и в чужбина напомнят на разпръснатите по света наши сънародници да сведат глави и поне за кратко да почитат героите. Българите имат възможност да поднесат цветя пред паметник на Христо Ботев, за да засвидетелстват не само почитта към героя, а и принадлежността си към българската нация, защото едно от основанията за съществуването на нацията е паметта за историческите събития и за хората, които са ги творили“, отбеляза в словото си доц. д-р Стефан Минков- преподавател в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. Умирайки преди 147 години, Ботев възкръсва в народната памет не само със саможертвата си, не само с великия поетически талант, който притежават единствено докоснатите от Бога, а и с усещането, че словата му са съвестта на нацията, каза още Минков.