Д-р Анна Ленкова завършва медицина в Медицински университет - Варна през 2012 година. През 2017 г. придобива специалност „Физикална и Рехабилитационна медицина“. Към екипа на Лечебни заведения „Медика“ се присъединява през месец май 2013 г. Д-р Ленкова проявява интереси в областта на източната медицина и лечение.

- Във физиотерапията здравето на пациента се възстановява чрез използването на естествени и преформирани фактори. Докато естествените фактори са познати от древността, то преформираните се появяват с развитието на науките физика и електроника и са свързани с използването на апаратура, произвеждаща електрически ток, електромагнитни полета, лъчения, механични вълни и други. Д-р Ленкова, разкажете повече за това какви апарати се използват във физиотерапията.
- Физиотерапията разполага с богат арсенал от апарати за лечение и профилактика на широк спектър от заболявания. Прилагат се ниско, средно и високочестотни токове, магнитотерапия, лазертерапия, ултразвукови вълни. След преглед и анамнеза на болния се подбира най-добрата комбинация от процедури за конкретния случай.
- Лечебни заведения „Медика“ непрестанно инвестират в новите технологии. Каква е новата апаратура, с която работите и помагате на болните по-бързо да се възстановят?
- Имаме три нови вида апарати, които действат на съвсем различен принцип един от друг, но се борят срещу общ враг, а именно болката, възпалението и различни дисфункции на опорно-двигателния апарат, както и заболявания на нервната система. Това са
апаратите за високо интензивно магнитно поле, текар терапия и ударно-вълнова терапия
Болката, причинена от различни неразположения, е един от най-нарастващите здравни проблеми в света и обхваща около 20% от възрастните. Новите процедури дават решение с изключително бързи и в същото време дълготрайни резултати при лечение на болезнени състояния. Амбулаторно те са на разположение на пациентите на Медицински център „Медика Експерт“ в Спортен комплекс „Ялта“, ДКЦ-2 и структурата ни в ДКЦ-1 срещу заплащане. 
- Какво представлява терапията с високоинтензивен магнит?
- Апаратът генерира електромагнитно поле с висок интензитет, което се предава към човешкото тяло през специален апликатор. Електромагнитната енергия възбужда невроните в третираната зона и образува т.нар. акционни потенциали, които провеждат електрическите импулси. Това предизвиква каскада от реакции, чийто краен резултат е мускулната контракция (съкращение). Благодарение на този многократно повтарящ се процес се подобрява физиологичната проводимост на невромускулният апарат, което води до силно обезболяващ ефект.
- Кога се използва и кога не високо интензивния магнит?
- Процедурите са подходящи за
премахване на остри и хронични болки в скелетно-мускулната система чрез повишаване на кръвната циркулация
При неврологични заболявания високо интензивната магнитотерапия има много добър ефект: неврити, парези, парализи, различни невропатии - моторни, сензомоторни, мононевропатии и полиневропатии. При ортопедични състояния също има широко приложение. След различни посттравматични състояния, постоперативни състояния, като магнитното поле помага за костното зарастване след фрактури и ускорява зарастването на раните.
Противопоказани за приложение на високо интензивен магнит са бременни жени, малки деца, пациенти със слухови апарати, сменени стави, епилептици, както и хора с онкологични заболявания.
- Болезнена ли е самата процедура?
- Не, терапията не боли. Най-често пациентът усеща мускулните контракции, които може да са съпроводени от леко тръпнене или гъделичкане.
- Какъв е курсът на лечение с високо интензивният магнит?
- Броят им зависи от състоянието на пациента. Стандартно, за да постигнете дълготрайни резултати, се препоръчват от 5 до 10 процедури, провеждани два пъти в седмицата.
- Бързо ли се постига резултат с това лечение?
- Облекчаване на болката се усеща още след първата процедура. Колкото повече са процедурите, толкова по-силен и дълготраен ще е резултатът.
- А какво представлява текар терапията?
- Текар терапията действа на принципа на високочестотната електромагнитна енергия. С помощта на специални за целта електроди и специално разработени методики, в зоната, която се обработва, се образува ендогенна (вътрешна) топлина, което от своя страна спомага за
моментално намаляване на болковата симптоматика, релаксация на мускулната тъкан, ускоряване на оздравителния процес
подобряване на кръвообращението и лимфообръщение в обработваемата зона, подобрява се еластичността на сухожилията.
- За кого е подходяща терапията?
- Текар терапията е подходяща за пациенти с болки и схващания в мускулите, както и за такива, които страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат. Терапията се препоръчва и за активно спортуващи, които имат нужда от бързо и ефективно възстановяване след продължително натоварване. Този вид терапия е доказала своята полза при наранявания, разтежения и разкъсвания и други посттравматични наранявания на опорно-двигателния апарат, ревматоиден артрит, артроза, бурсит, епикондилит, както и при някои неврологични заболявания като дискова болест, неврити, невралгии и др.
- Какъв е ефектът от самата терапия?
- Както споменах преди малко, в тъканите се образува топлина, която от своя страна повишава температурата на самата тъкан, която се третира. Вследствие на това се разширяват кръвоносните съдове, което води до ускорена циркулация на кръвта и по-бързо транспортиране на кислород и хранителни вещества към тъканите и се забързва процесът на възстановяване. Разбира се, както при всяко друго лечение ефектът е индивидуален, но
очакваният ефект е облекчение на болката и по-бързо възстановяване на увредените тъкани
Текар терапията може да се използва и в комбинация с други процедури за по-оптимални резултати.
- В кои случаи не се препоръчва текар терапия?
- Текар терапията е безопасна и безболезнена за пациентите, но въпреки това трябва да се има предвид здравният статус на пациента и неговите съпътстващи заболявания. Контраиндикации за тази терапия са пейсмейкъри, метални имплантати, бременност, епилепсия, онкологични заболявания, тромбози (разширени вени), някои сърдечно-съдови заболявания.
- А какво представлява ударно-вълновата терапия или така наречената Shockwave терапия?
- Терапията с ударни вълни е сравнително нов метод, който е застъпен все повече в специалности като ортопедията и рехабилитационната медицина. За първи път ефектът на ударните вълни се използва за разбиване на камъни в бъбреците – литотрипсия, който се използва и досега. Принципът на работа на апаратите за лечението е контролирана експлозия, която създава звукова ударна вълна, като генерираните вълни са с ниска честота и действат директно в мястото на травмата. Основният терапевтичен ефект се постига чрез механично въздействие.
Звуковите вълни нанасят многократни удари, които проникват на дълбочина от 3 до 7 см в зоната, генерираща болка
Принципът на действие при лечение с ударни вълни се обяснява със стимулиране на циркулацията и съответно подобряване трофиката на третираната зона. Отделно от своите основни ефекти, ударно-вълновата терапия повишава производството на колаген (което кара кожата да изглежда по-млада и стегната), редуцира възпалението на тъканите и разсейва натрупванията от калциеви соли (калцификати).
- При кои заболявания е подходяща тази терапия?
- Shockwave терапията намира широко приложение при лечението на острата и хроничната болка. Тя се прилага както самостоятелно, така и отлично се съчетава с TR-терапията (Текар) и с конвенционалната физиотерапия (електротерапия, магнитотерапия и др.). През последните десетилетия, ударно-вълновата терапия придоби широко приложение при лечението на епикондилит на лакътната става /“тенис лакът“/, синдром на карпалния канал, при болки в рамото – увреждане на ротаторeн маншон, „замръзнало рамо“, импинджмънт синдром, наличие на калцификати, болки в коленете /гонартроза/ и тазобедрената става /коксартроза/, болки в гърба и кръста, пателарен тендинит, хронична тендинопатия, шип в петата, плантарен фасциит, следоперативни сраствания и при още много други хронични болкови състояния от травматичен или дегенеративен произход.
- Какви са приемуществата на ударно вълновата терапия?
- Shockwave намалява болката и функционалното увреждане.
Терапията е безопасен и ефективен метод, който връща пациента по-бързо към нормалния му начин на живот
Клиничният опит показва, че ударно-вълновата терапия активно се използва в областта на ортопедията и спортната медицина като нехирургичен метод за по-бързото възстановяване на мобилността и ускоряване на лечението на острата или хроничната болка.
- Какво усеща пациентът по време на процедурата?
- Пациентът може да усети леко дразнене или дискомфорт, в зависимост от степента на болката, която вече изпитва в травмираната област. Цялото лечение е под постоянен контрол и наблюдение от медицински специалист, така че дори пациентът да получи неприятно усещане, параметрите на терапията могат да бъдат регулирани веднага. Терапията продължава около 5 до 10 минути, което запазва ежедневния ритъм на пациента. След като тя приключи, е възможно той да изпитва лек дискомфорт в следващите 2 до 4 часа, но болка – не. След този времеви интервал настъпва рязко облекчаване на болката.
- Кога не е показано лечение с тази терапия?
- Ударно-вълновата терапия е забранена за  употребата в областите на очите, главата, гръбначния мозък, бъбреците, черния дроб, миокарда, както и в областите, в които се наблюдава струпване на кръвоносни съдове и нервни окончания. Има и редица заболявания, които възпрепятстват прилагането на този метод като нарушения на кръвта (напр. лошо съсирване), наличие на полипи в третирана област, метални имплантати, бременност, тромбоза, туморни заболявания, полиневропатия, остри възпаления, разкъсвания и други. Затова е важно преди пристъпване към самата процедура, да се снеме
подробна анамнеза и да се доуточнят съпътстващите заболявания на пациента
- Какъв е курсът на лечение с тази методика?
- Единична процедура се провежда обикновено в рамките на десетина минути, веднъж или няколко пъти седмично в продължение на няколко седмици, според преценката на терапевта. Някои пациенти чувстват облекчаване на болковата симптоматика още след първите процедури, но за пълно възстановяване са нужни обикновено от 6 до 8 седмици, като пак всичко е строго индивидуално.

Мартин ГЕОРГИЕВ