Децата в Плевен имат възможност да направят забавни първи стъпки в компютърното програмиране с роботчетата Финч (Finch). Заниманията са част от образователната програма на Регионалната библиотека (РБ) "Христо Смирненски" и вече няколко години се радват на голям интерес. 
В обученията се включват предимно ученици от началния етап на образование, каза за БТА Искра Цакова, библиотекар в Детския отдел на библиотеката.  
"Децата започват от втори клас да изучават компютърно моделиране, като там се запознават главно програмата Scratch. При нас е малко по-различно – роботчетата се управляват с програмата Snap и това, което децата правят на самия монитор, могат 3Д чрез роботчетата да го виждат на живо", обясни тя.  
Роботчетата са свързани с кабел към компютъра и могат да извършват действия, които детето предварително им задава – да се движат напред, назад, наляво, надясно, има дори и възможност да танцуват и чрез тях да се рисува. Малките програмисти могат да задават смяна на цвета на т.нар. човка на роботчетата, както и те да издават звуци с различна сила.
Третокласници от Основно училище (ОУ) "Васил Левски" и техният преподавател Теодор Николов са сред участниците в заниманията с роботчетата Финч. С лекотата на деца, които вече са запознати с основите на компютърното моделиране, те бързо навлизат в програмирането на подобни устройства.
"Децата са много рефлективни, бързо навлизат в програмата и дори започват да експериментират. Тук при нас часовете преминават неусетно за тях и с много емоции", подчерта Цакова. "Технологиите се развиват все по-бързо и затова децата с интерес искат да се опитат да работят с нашите роботчета", каза още тя.
Заниманията с Финч се провеждат по заявка от училища в Плевен през цялата учебна година. Те са част и от проекта, който реализира библиотеката съвместно с ОУ "Лазар Станев" - "Библиотеките като образователна среда". Обученията са включени и в Летния детски университет, който културният институт организира традиционно през юли.