Архимандрит д-р Вихрен Мутафов направи поредното ценно дарение на Държавен архив-Русе.
Предоставените от духовника материали са 17 тетрадки с преводи и поучения от Библията и от творенията на светите отци на Църквата. Те са написани  от отец Хрисант - дошлият от Преображенския манастир край Търново първи монах в Басарбовския скален манастир, който възкресява запустялата след кончината на св. Димитър Басарбовски през ХVI век света обител.
Ходилият на поклонение на Божи гроб и станал хаджия Хрисант се настанява в манастира през 1937 година и го превръща отново в духовно средище. Едно от най-удивителните му дела е наситено с много смирение, вяра и философска сила. Когато се представя пред Бога през 1961 година, монахът е положен в гробна камера в скалата до църквата която сам е изкопал през годините и е водил дневник за начинанието си.
Архимандрит Виктор издаде през 201 година автобиографията на монах хаджи Хрисант „Моят земен живот“, която по-късно имаше второ издание, но отдавна е библиографска рядкост. 
„За написването на студията почерпихме данни от старата Летописна книга на Басарбовския манастир. В нея е записана автобиографията на отец Хрисант. Очевидно монахът е пожелал тя да бъде достъпна и четена“, казва той в предисловието. 
„Едно от най-ценните за нас неща, е връзката ни с нашите приятели, които са близки на каузата на архивите - да се пази миналото, предавайки го на поколенията. Архимандрит д-р Вихрен Мутафов е един от нашите приятели, редовни читатели и дарители. Държавен архив - Русе благодари на архимандрит д-р Мутафов за благородния и родолюбив жест!“, казват от Архива.