„Сложи ли втория слой от плънката? Сега внимателно изрежи разточената кора“ - съветва Мати Дошкова ученичка от Професионалната гимназия по туризъм. Двете заедно майсторят Пастел де меренджена - баница с месо по традиционна еврейска рецепта.
Действието се развива в петък сутринта в учебно-производствения комплекс на ПГТ. Това е денят, в който проектът „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“ на гимназията в партньорство с Държавен архив Русе, общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и Клуба на професионалните готвачи стига своя апогей. В кухните на шест известни русенски ресторанта и в учебния корпус на гимназията се приготвяха ястия по рецепти от старите тетрадки и тефтери на някогашни русенски домакини, а в други два ресторанта спецове майсторяха ултрасъвременни версии на старинните гозби. 
Патладжанът се слага да изври водата, прибавя се кайма и се овкусява - със сол и 
черен пипер - характерната подправка за еврейските ястия, обяснява Мати Дошкова
На съседния плот Таня Великова от Държавен архив и друга ученичка свещенодействат над българска рецепта за свинско вретено с плънка. 
Докато екипът на Мати Дошкова реди пласт върху пласт от Пастел де меренджана, а този на Таня Великова задушава плънката за вретеното, в друго помещение на учебния корпус са запретнали ръкави две двойки - баба и внучка. Ануш Артюнян и нейната внучка Анушка са се заели с магията, наречена торта „Алказар“. 10 яйца, 300 грама масло, 2 чаши нарязани орехи и малко брашно - и дарбата да спазиш пропорциите, да усетиш колко точно трябва да се разбиват жълтъците, как да направиш белтъците на пяна, а с тях да изпечеш въздушни блатове... Правила съм тази торта на децата си, на внуците си, за мен самата я е правила моята майка, разказва Ануш Артюнян, като с едното око поглежда към миксера, с който Анушка разбива жълтъчената смес.
До тях Есра Себайдин пресява по малко брашно върху плота, върху който нейната 
баба Айше Зюлкярова разточва кори за баклава 
- прави ги тънки като цигарена хартийка. После вдига разточената кора на по-тънка точилка и лекичко я набира, а след това внимателно поставя „плисираната“ кора върху друг плот близо до фурната - да съхне. Баба е майсторката на баклави в Юделник, отбелязва Есра и сръчно подава на баба с още малко брашно. 
В това време в ресторант „Опиум“ се извършва съвършено различно действие. Там работят двама млади шеф готвачи - Сали Али и Анатолий Павлов, не толкова отдавна завършили ПГТ, но вече с призове от национални състезания, а Сали Али неотдавна бе в националния отбор на Световната кулинарна олимпиада в Германия. Сали и Анатолий сръчно изрязват шахматни фигурки от тиква, за да направят гурме версията на тиквеник. 
Тиквеник гурме, ароматен български коняк и пура 
- един чудесен завършек на стилен обяд, усмихва се шефът на Клуба на профи готвачите Ивайло Димитров. Заедно с шеф Живко Димитров двамата наглеждат работата в различните кухненски помещения, готови да се притекат на помощ със съвет, стига това да е необходимо. Друг екип в ресторант „Тоскана“ също сътворява ултрамодерни вариации на класически ястия, докато в „Дунав“, „Левента“ и „Ла Страда“ гимназисти и майстори извикват за нов живот ястията, които са радвали в празник и делник русенци преди години. 
Няколко часа по-късно дванадесетте ястия бяха подредени в изискани плата в конферентната зала на хотел „Дунав“. На друга маса бяха поставени част от „източниците на вдъхновението“ - грижливо запазени десетилетия наред тетрадки и бележници, в които русенки са записвали 
скъпоценни рецепти и указания 
как да направят закуската, обяда и вечерята по-апетитни, а живота по-уютен. В солидна по обем тетрадка на Константина д-р Генова, дарена на Архива от нейната дъщеря Живка Иванова, повечето от рецептите са илюстрирани с авторски рисунки - как трябва да се редят блатовете на тортата, как изглежда сместа за кекс, какво представляват отделните етапи на приготвяне на съответното ястие. 
„Календар по готварство“, „Наръчник на домакинята“, „300 изпитани рецепти“ - издания от началото на 20 век, изкушават и съвременните домакини да надникнат и да  си изберат „нещо по-така“. Редом с тях са домакинските бележници с рецепти за ястия и сладкиши на русенката Лиляна Бръчкова и личните тетрадки с готварски рецепти на актрисата Царева Беева, дарени на Архива от синовете им. Специално впечатление прави сладкарската картотека, старателно направена от Царева Беева. 
Радваме се, че направихме нашата идея реалност, каза при откриването на вкусната изложба началникът на Държавен архив Стефка Маринова. Тя благодари за отзивчивостта на ПГТ и увери, че Архивът пази още много такива чудеса. Талантите на гимназията по туризъм ни радват и ни дават увереност, че Русе ще се развива в това направление и туристите, които минават оттук, ще могат да останат тук и заради вкусната кухня, каза в приветствието си заместник областният управител Станимир Станчев. 
Когато преди няколко години 
обявихме нашата амбиция да направим Русе кулинарна столица на България
със сигурност някои хора са имали съмнения и са се отнесли скептично към намеренията ни, каза шеф Ивайло Димитров, председател на Клуба на професионалните готвачи. Работата на гимназистите по този проект и резултатът - тази изложба с чудесно изработени ястия - показва, че сме на прав път, увери Димитров. 
Вестник „Утро“, който е медиен партньор по проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“ ще публикува в няколко поредни броя рецептите, които гимназистите изпълниха заедно с по-опитни колеги и съмишленици. 
Започваме с трите арменски рецепти. 

Постни зелеви сарми - Пасус толма

Продукти: зелеви листа, 1 ч.ч. олио, по 1 ч.ч. различни варива (ориз, грах, нахут, леща, булгур, зрял боб и др.), 1 глава лук, червен пипер, сол, чер пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на дребно и се задушава, прибавят се ориз, булгур, нахут, грах, зрял боб, сол, черен и червен пипер. След като сместа се задуши, се завива в зелевите листи. Готовите сарми се подреждат в съда, заливат се с бульон и се задушават.

 

Пълнени чушки с пиле

Продукти: 8 чушки, 300 г пилешко филе, 3-4 гъби, 1 с.л. стафиди, 100 мл олио, 30 г масло, 1 лимон, 1 ч.ч. бульон, черен пипер, магданоз, 1 яйце и сол.
Начин на приготвяне: Чушките се почистват, посоляват и напръскват с лимонов сок. Оризът да набъбне с вода 1:2, към него се прибавя свареното и накълцано пилешко филе, яйцето, ситно нарязаните гъби, стафиди и подправки. Напълват се чушките, заливат се с бульон и се запичат за около 45–50 мин.

 

Торта „Алказар

Продукти: 10 белтъка, 400 г захар, 300 г орехи, 3 с.л. брашно. За крема: 250 г краве масло, 250 г захар, 3 яйца.
Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на пяна със захарта, постепенно с лъжицата се прибавят смлените орехи и брашното. Разделя се на две равни части за два блата и се пече при 180 градуса. Крем: Яйцата се разбиват със захарта на водна баня до сгъстяване. След като изстине, се прибавя постепенно маслото при непрекъснато бъркане. Приготвя се крокан, натрошава се и се прибавя към крема. Украсява се по желание и вкус.