„Милий Ангеле, пиша ви посред нощ и в най-разнебитено състояние на моите нерви. Ей сега нашите едвам ме оставиха - имахме дълга разправия... Само когато имам вашата ръка в своята, когато ви слушам, мен ми се иска да живея!.. Аз съм ваша и ваша ще остана! В живота в смъртта. Изнемогвам... Искам и имам да ви казвам много... В четвъртък в 3 часа чакайте ме на кея! Горещо ви целувам: ваша Даня“. 
Това е едно от писмата на русенската госпожица Даня до младия Ангел Кесяков. Писмото е датирано от 10 февруари 1915 година и в него младата русенка изплаква своите чувства към младежа. Той е племенник на известния революционер Ангел Кънчев, син на неговата сестра Кина. Оскъдните исторически данни за Ангел Кесяков сочат, че той е поет символист, учил в Софийския университет от 1912 до 1914 година. Умира през 1950 г. в Русе, останал е неженен. Всъщност, паметникът на Ангел Кънчев, който се намира в двора на църквата „Св.Възнесение“, където е бил погребан революционерът, е поставен през 1894 г. от бащата на Ангел Кесяков - подполковник Александър Кесяков, герой от войните в началото на миналия век. 
Коя е загадъчната любима на поета, все още остава тайна, обяснява Толя Чорбаджиева от русенския Държавен архив. От нейните писма до Кесяков става ясно, че и Даня, и Ангел са преживели някакви дълбоки драми, преди да пламне тяхната любов. Родителите на момичето очевидно са били яростни противници на връзката им. „Те не знаят как и защо и откога аз ви обичам. А вий знаете това вече... Понякога само ми става много, много тежко, че тъй късно ви срещнах или по-право, че тъй късно сме се срещнали...“, пише Даня. И в друго писмо добавя: „По дяволите всички, които ви мразят! Да бихме могли да отидем някъде далеч, далеч оттук!“. 
Не е ясно как завършва тази нежна история, в която госпожицата нарича своя любим „мой милий Анж“ - „превеждайки“ на френски името му Ангел. Но част от писмата и бележките, изпращани от Даня, ще бъдат показани в изложбата, която днес ще бъде подредена във фоайето на Мол Русе.
Там ще бъде показана и една малка част от богатата колекция с романтични картички, която притежаваме, казва Толя Чорбаджиева. Повечето картички са предоставени от русенката Марийка Чиракян. В семейството й са събрали интригуваща сбирка от честитки, изгледи от различни градове - Русе, Варна, Елена, Батак, но също и Букурещ, Бостън, Хавър; картички с портрети на нашумели някога киноартисти - Рамон Наваро, Хари Пийл, Жозефин Дън. 
Най-много са картичките с любовни сюжети. Изискана дама е гушнала глава в гривата на бял кон, а до нея е свел набрилянтинена глава кавалер с излъскани ботуши. На гърба има надпис: „Г-це, извинете за гдето Ви направих комплименти, но имайте доверието към мен, че съм искрен и бъдете добри да ми отговорите“. Накичени с рози гърди, идилични прегръдки на фона на езера и цветни храсти, лимби в косите и рюшове, дипли и дантели в роклите - това изобилие от романтика ще достигне и до днешните русенци, които ще разгледат изложбата на Държавен архив в Мол Русе.