Мисля, че президентът няма право да казва, че вторият мандат не трябва да се изпълнява. Това коментира в предаването „Лице в лице“ на бТВ номинираният за министър-председател от „Продължаваме промяната  - Демократична България“ (ПП-ДБ) акад. Николай Денков.
Вчера държавният глава Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на Денков. Пред представителите на ПП-ДБ президентът заяви, че мандатът вече е дискредитиран и ги призова да преосмислят целесъобразността му. 
Според акад. Николай Денков президентът не е постъпил коректно с думите си. 
„Аз идвам там като излъчен от парламентарни групи. Аз не съм служебен министър, за да може да ми казва какво да правя. Идвам там с мандат, който трябва да изпълня. Ако някой ще ми каже: „Този мандат не трябва да се изпълнява", това са парламентарните групи. Това е институционалният подход и аз мисля, че той го наруши в този случай“, коментира Денков.
Неговата задача в този случай е да връчи втория мандат, ако има някакви коментари, да ги каже, но определено не смятам, че е негова работа да каже „не го изпълнявайте“, посочи Денков.
Той коментира и днешното изявление на Мария Габриел, че условие преговорите за съставяне на правителство да продължат е, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите в евентуално правителство. 
Денков заяви, че кабинетът не е самоцел. Той трябва да решава задачите, които интересуват хората. Той посочи, че редовното правителство е условие и за да има работещ парламент, който да приеме бюджета. 
Според него експертен кабинет е нещо, върху което трябва и може да се мисли.
Накрая трябва да има кабинет, в който хората трябва да си на мястото като експерти и трябва да е ясно кой носи политическа отговорност за хората, които са вътре. За мен е неприемливо да се появят едни експерти, за които никой не носи отговорност, след което да се окаже, че те се подчиняват на някакви външни фактори, извън екипа на Министерския съвет, добави акад. Денков.
„За мен е важно, ако вървим в посока експертно правителство, това експертно правителство да бъде приемливо, в случая и за двамата човека, които носим основната политическа отговорност – и от страна на Мария Габриел, и от моя страна, за да е ясно, че то може да заработи като екип“, посочи кандидатът за премиер на ПП-ДБ. 
Важно е да дефинираме дали говорим за експертен кабинет и тогава основните политически лица сме ние с Габриел, или вървим към някакъв по-балансиран политически кабинет, което означава, че те (ГЕРБ-СДС - бел. авт.) ще искат и други лица. Но каквото и решение да вземем, ние трябва да минем през решение на нашите съвети, защото това е промяна в мандата, с който сме започнали тези преговори, добави още Денков.