Представители на втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - „Продължаваме промяната – Демократична България“, пристигнаха на „Дондуков“ 2. Президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от коалицията.
Сред пристигналите в сградата на президентството са номинираният за премиер акад. Николай Денков, Асен Василев и Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, Владислав Панев.
Миналия понеделник кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
До това се стигна след като „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ заявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. Единствено от ДПС посочиха, че ще подкрепят предложения от Мария Габриел състав на правителство. 
Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и номинираният за министър-председател Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" дадоха съвместно изявление в Народното събрание в понеделник, 22 май. Денков съобщи, че националният съвет на ПП е обсъдил да бъде предложено правителство за 18 месеца, като в първите девет месеца министър-председател ще бъде Денков, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел, за следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.
От ГЕРБ-СДС съобщиха в събота, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция "Национална сигурност", Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и "имената са синхронизирани с посолството".
Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В тези разговори е било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и да заобиколи правилата за влизане в еврозоната. 
"Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът. С Борисов се изпира през този вариант – няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки, че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България“, се казва още в записа.
Николай Денков каза в събота, че не е прекъсвал диалога с Мария Габриел и се надява преговорите да бъдат подновени в следващите дни.