Нетърпеливостта, агресията и изискванията на хората към лекарите не подобрява работата ни, а я затруднява. Това обясни пред журналисти директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов” д-р Валентин Димитров. Той участва в днешната конференция "Безопасността в спешната медицина". Организатор е болница "Пирогов". Участниците във форума ще обсъдят състоянието и финансиране на спешната медицина, причините и справянето с психологическия срив сред работещите в спешна помощ, правилата при работа на спешните екипи.
Нека да бъдем по-толерантни към хората, които посрещат пациентите, за да могат и те да бъдат адекватни, защото реакциите са огледални, посочи директорът. Той апелира хората да бъдат търпеливи. Преценката дали едно състояние е спешно е на квалифицираните екипи. Когато човек е пострадал, той смята, че е най-спешният, но нека не забравяме, че всеки екип и човек има определен капацитет и той може да покрие определен брой пациенти, каза още д-р Валентин Димитров. По думите му постоянно има случаи на агресия срещу медицинските екипи.
Директорът на "Пирогов" посочи, че младите лекари се насочват към специалности, които са по-добре заплатени и им дават по-големи възможности. Спешната помощ е звеното, в което има най-много работа и остава недофинансирано. Има млади хора, които са отдадени и екшънът в спешната медицина ги привлича много повече, отколкото парите, коментира д-р Димитров.
Според него държавата трябва да заеме своето място, да застане отговорно и да знае, че спешната медицина не е подвластна на нормалното финансиране и стандартните начини, които са утвърдени в държавата. България е държава с висок травматизъм, с високи нива на заболявания, за които е необходима спешна медицина – това са все случаи, в които правилото за „златния час“ е много важно, каза още той.
Днес е Международният ден на спешната помощ. Той се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Европейското дружество за спешна медицина (EUSEM) с цел да се повиши осведомеността за нуждата от добре подготвени системи за спешна медицинска помощ. Мотото на деня за 2023 г. е: "Вашата безопасност - нашият приоритет".