UPS е система за резервно захранване, която има за цел да осигурява непрекъснато подаване на ток, в случаите, в които има прекъсване на електричеството. Използва се както в ключови обекти, като болници, така и в дома – за водни помпи, парно, компютри и други. Енергията, използвана да замени основната, идва от акумулатори, които се зареждат, когато не се използват. При нужда незабавно осигуряват резервно захранване за включеното в него чувствително оборудване.

Какви видове акумулатори се използват в UPS системите?

За разлика от автомобилните, по същество UPS акумулаторите са батерии за съхранение на енергия, а не стартови. Като най-подходящи през годините са се наложили няколко модела:

оловно-киселинни – те са най-масови поради ниската им цена. Работят при повишено налягане, което позволява на образувалия се при зареждане газ да кондензира. Така няма нужда да се долива електролит или дестилирана вода. Могат да издържат до 1000 цикъла на презареждане;

AGM – имат доста дълъг живот и са устойчиви на вибрации, обръщания и други външни намеси. Работят добре при ниски температури;

гелови – електролитът при тях е под формата на гел, напълно капсуловани и необслужваеми. Животът им може да достигне до 12 години.

UPS акумулаторите, като всички други, имат определен живот, измерван в брой цикли на разряд и заряд, който разбираемо е по-къс от живота на цялото устройство. Те са консуматив, който се подменя на определен период от време. Признаците за смяна са същите като при обикновените батерии и се проявяват в трудно поддържане на нормалния капацитет или невъзможност да се зареждат, припомнят от онлайн магазин Макскар. Ако искате да прочетете допълнителна информация, разгледайте подробно тук.

Какви са изискванията за UPS акумулаторите ?

Когато дойде време за подмяна, една от най-важните характеристики за която трябва да следите, е капацитета му, тъй като от него зависи времето което ще може да прекара свързаното към системата устройство в режим на резервно захранване.

Друго, за което трябва да внимавате, е качеството. По-качествените батерии имат по-дълъг живот и в дългосрочен план са по-изгодни. Надеждността и устойчивост при оптимизиране на работата на вашето устройство трябва да е един от водещите фактори при покупка.

Убедете се, че спазвате нужните форма и размери и че дистрибуторът, от който пазарувате, предлага гаранция за своите продукти. Правилната поддръжка на вашето устройство ще удължи неговия живот, а профилактичното му замерване – ще ви предпази от изненади при възникване на извънредна ситуация, споделят още от Макскар.