В момента сме в комуникация с властите в Република Южна Африка (РЮА). Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг пред министерството.
Преди ден от Министерството на външните работи съобщиха на сайта си, че Посолството на Република България в Република Южна Африка е информирало за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани. 
Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае със ситуацията и хода на разследването и да получим цялата налична информация, каза още министърът.
Имаме уверение, че ще успеем да получим цялата налична информация, касаеща това разследване, посочи той.
Демерджиев каза, това не е единственият подобен случай. През 2018 година има подобно убийство в РЮА на български гражданин и съпругата му. 
Правим всичко възможно да установим връзките между тези събития, както и между преходни събития и настъпилото сега убийство, посочи министърът.
Страната ни е предприела действия, ангажирани са всички служби. Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна има операция срещу тези представители на криминалния свят, способни да извършват тежки престъпления срещу личността. Нашата цел е да предотвратим тези престъпления, допълни Демерджиев.
„Тук е мястото да припомня, че политиците и магистратите, които днес воюват, отскоро, когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха общ враг. Този общ враг в последно време, най-ясно изразен, се казваше Красимир Каменов -Къро. Към този враг бяха насочени много усилия. Той беше обявен за междудържавно издирване, като МВР е уведомило властите на РЮА къде се намира. За съжаление не беше установен и не беше задържан преди да се стигне до смъртта му ", каза Демерджиев.
По думите му тези хора днес вече дължат обяснение не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. Това обяснение е некоректно да се търси на друго място, посочи вътрешният министър.