Осем глинени макета на изчезналия паметник на Бомбиера бяха официално представени във Военна академия „Г. С. Раковски“. Фигурите са на ученици от единадесети и дванадесети клас от Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Св. Лука“. Изработени са в рамките на двудневен уъркшоп, казаха организаторите на събитието.
„Те не учат скулптура като тяхна специалност. Тове е предмет, който те изучават и то в не много часове. Трябва да се знае историята, да учим децата ти на миналото, за да изграждат бъдещето си. Аз вярвам в бъдещето на нашата държава, защото такива умни и талантливи деца растат!“, каза директорката на училището Лилия Балева.
„Паметникът на Бомбиера намира място във Военна академия „Г. С. Раковски“. И тук, във военното училище на Негово величество е издигнат паметника на Бомбиера. Бил е висок 4 метра. Ние през 2016 г успяхме да намерим само неговия постамент. Паметникът е бил толкова хубав, че всички випускници, когато отиват към военните формирования, са искали да си направят снимка пред паметника. Той е олицетворение на българския войник. Догадките са, че паметникът е на Михаил Михайлов, но нямаме исторически доказателства, че е така. Била е трудната задача, за да може в този паметник да се вплете съдбата на стотици хиляди воини. Този паметник е събирателен образ на българския войник“, разказва ген. майор Тодор Дочев, началник на Военната академия.
„В тези скулптури учениците са предали своето авторско виждане как един паметник, изровен от миналото, не съществуват в настоящото, оживява в сри измерения. И тези хора са се опитали да ни внушат, че Нищо не е изгубено и всичко може да бъде възкресено!“, допълни той.
Инициативата е част от проекта „Възстановяване на паметта“ на Национален фонд „Култура“, Военна академия „Г. С. Раковски“, Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Св. Лука“ и продуцентската компания „Бо филм“. Предстои да бъде направен филм, в който ще бъде излъчен целият процес по създаването на макетите. 
„Никога не съм предполагала, че съвременни деца, събрани в една зала, в училището, ще бъдат толкова добри слушатели. Дори след предварително обявените 40 минути лекция, те продължиха да чакат полковниците да им разказват още неща. В два дни, в пълна тишина и концентрация, не съм предполагала, че млади хора може да са толкова тихи, с такава самоотверженост. Георги стоя два дни, облечен във военна униформа“, разказа Боряна Пенчева, режисьор и продуцент. Тя работи по филма, който предстои да бъде направен.
На събитието присъстваха трима от учениците, участвали в проекта - Симеон, Екатерина и Рада.