Дирекцията на Природния парк (ДПП) „Шуменско плато“ организира безплатен поход до скалния манастир над село Хан Крум, по повод 28 май - Ден на парковете в България, съобщиха от парка. 
Походът ще започне в неделя, в 10:00 часа, от Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметника „Създатели на българската държава“. Желаещите да се включат в похода трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Той е с продължителност около три часа, а служители на парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по Шуменското плато и ще покажат интересни представители на растителния свят, които се срещат по маршрута, обозначен с бяло-зелена маркировка, отбелязват от ДПП "Шуменско плато". 
Оттам припомнят, че според исторически сведения скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани. 
Общо 3896 ха от Шуменското плато са обявени за защитена територия на 5 февруари 1980 година, за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидният ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. Природните дадености на платото и непосредствената близост до областния град, както и изградената пътна и алейна мрежа, правят парка предпочитано място за отдих, спорт и туризъм, припомниха за БТА от ДПП „Шуменско плато“.