Проект за изменение и допълнение на Наредба 6 за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на жилища общинска собственост, внесоха като извънредна точка на предстоящата в четвъртък сесия съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“. Промените, което те предлагат, се отнасят за продажбите на общински апартаменти и ще намалят предлагането на апартаменти с тухлено и ЕПК строителство в централните части на града, като за тяхна сметка ще се увеличат панелките в по-крайните квартали.
Всяка година Община Русе може да предложи за закупуване от сегашните си наематели до 3% от общинските жилища. Обикновено заявките са за много повече и се налага класиране. По сегашната наредба подреждането се определя по точкова система в зависимост от срока, в който е обитавано общинското жилище, възрастта му и вида на конструкцията като последната има най-малка тежест. В кой квартал се намират те няма никакво значение.
Съветниците от „Патриотите-ВМРО“ предлагат занапред за панелно жилище да се дават 10 точки, а за тухлено и ЕПК - 5 точки. Като към досегашните критерии се добави нов в зависимост от това в коя зона се намира апартаментът - метод, който в момента се прилага за определяне на наемната цена. Като за първа зона се дават само 2 точки, за втора - 5, за трета - 10, четвърта 20 и пета - 25 точки.
 По сегашната методика в списъка за продажба се класираха тухлените сгради в централна градска част, панелни от немски тип в кв. „Здравец“, кв. „Здравец изток“ и първите построени блокове в кв. „Дружба“. Ако предложените промени бъдат приети, Общината ще запазва най-предпочитаните тухлени жилища в централните части на града и ще продава приоритетно панелките в крайните квартали, което при намаляващото население на град Русе изглежда разумно решение.
Това е второ предложение за промени в Наредба 6, което се внася в Общинския съвет за месец. През април свои предложения направиха и съветниците от коалиция СДС.