На 15 май 2009 г. президентът Георги Първанов и принц Акишино откриват Музеен център на тракийското изкуство в Източните Родопи при с. Александрово, Хасковско. На 13 май 2009 г. вторият син на японския император - принц Акишино, и съпругата му принцеса Кико пристигат на официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов. Визитата е по повод на 50-та годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония, която се отбелязва през 2009 година под патронажа на българския президент и принц Акишино. Това е първото посещение в България на принц и принцеса Акишино, което продължава до 16 май.  Дотогава България няколко пъти е била домакин на посещения на членове на японското императорско семейство. През 1979 г., още като престолонаследник, японският император Акихито посещава България заедно със съпругата си Мичико. През 1987 г. на визита в България са принц Микаса, брат на император Хирохито, и съпругата му, а през 1996 г. - дъщерята на японския император Акихито - принцеса Саяко.
БТА информира:
Хасково, 15 май 2009 г. /Мариана Димитрова, БТА/Президентът Георги Първанов и принц Акишино откриха Музеен център на тракийското изкуство в Източните Родопи при с. Александрово, Хасковско.Сградата на културния институт е построена с финансовата помощ на японското правителство. В нея е разположено точно копие на тракийската гробница - некропол, която се намира в непосредствена близост до музея.Държавният глава и Негово Императорско Височество бяха придружени от съпругите си. Сред гостите на церемонията бяха министърът на културата Стефан Данаилов, посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда и Благовест Сендов - посланик на България в Япония.Принц и принцеса Акишино пристигнаха в Александрово с хеликоптер.По думите на президента Първанов тук ще могат да се видят уникални стенописи, които могат да наредят гробницата сред шедьоврите на ЮНЕСКО. Той изрази благодарност към Япония и японското правителство за отпуснатата сума от над 2,5 милиона долара, благодарение на която е изграден този музей. Държавният глава смята, че това е бъдещето на музейното дело. В България има още хиляди подобни могили, хиляди обекти, които тепърва ще бъдат разкопани, и аз мисля, че с общи усилия ние можем да ги направим достояние на българските и на чуждестранните туристи, добави той.Този музеен център стана реалност благодарение на усърдното съдействие на редица представители от двете страни, отбеляза в словото си принц Акишино. По думите му фактът, че Музеят на тракийското изкуство се открива през тази година, когато Япония и България честват 50-годишнина от възстановяването на дипломатическите си отношения, има дълбок смисъл. Той изрази надежда, че музеят ще допринася дълги години за опазването и изследването на българското историческо наследство.След церемонията по откриването на музея официалните гости посетиха и Александровската тракийска гробница.
***
Хасково, 15 май 2009 г. /Мариана Димитрова, БТА/Златно съкровище е изложено в залата на Музейния център за тракийското изкуство в Източните Родопи, който официално бе открит днес в село Александрово край Хасково.Според оценката на археолога доц. Красимир Лещаков това съкровище е малък уникат. То е от некропол, за който той твърди, че се равнява по години, а вероятно - и по стойност, на Варненския халколитен некропол. Все още пазим в тайна къде е открит некрополът от съображения за сигурност, но е на територията на Хасковския регион и затова се нарича Хасковски некропол, добави археологът.Съкровището включва златни апликации и висулки, които вероятно са били украса върху дрехите на хора, издигнати в социално отношение в обществото на каменно-медната култура. Това е общество, което е съществувало преди шест хиляди години, поясни специалистът. Експозицията се допълва от три огърлици от средиземноморската мида спондилус, които изключително рядко се срещат в Тракия, добави той. Археологът отбеляза, че половината от експонатите са от дарител, а другата половина са откупени от община Хасково.  Музейният център за тракийско изкуство в Източните Родопи е изграден в рамките на програмата на японското правителство за културна безвъзмездна помощ на стойност 2 866 000 долара по проект на Националния институт за паметници на културата. Сградата е построена в непосредствена близост до тракийската гробница - мавзолей в Александрово, която датира от втората половина на IV век пр. н. е. Тя бе открита през 2000 г. от екипа на д-р Георги Китов.Според Руско Русев - директор на дирекция "Музеи, галерии и изобразителни изкуства" в Министерството на културата, сградата на музейния център в Александрово е единствена по рода си у нас. Той отбеляза, че в нея е разположено копието на тракийската гробница. Освен това, разполага с мултимедийна зала, в която ще бъдат излъчвани видеоматериали. Предвижда се в културния институт да бъдат показвани временни изложби, да се провеждат срещи, семинари и конференции. След два месеца новият музеен център ще бъде домакин на международна конференция под ръководството на проф. Иван Маразов, която е свързана с тракийското изкуство в Източните Родопи, добави Русев.