Театрална импресия ще посрещне посетителите в плевенската Художествена галерия (ХГ) "Илия Бешков" в Европейската нощ на музеите тази събота. Това съобщи за БТА Цвета Кацарова, директор на културния институт. 
В 19:00 часа вратите на най-голямата плевенска галерия ще бъдат отворени при свободен вход, за да могат почитателите на изобразителното изкуство да се потопят в театралната импресия "4+1", посветена на 90 години от рождението на художника Янаки Манасиев. Текстът е на Димитър Кабаков, директор на Драматично-куклен театър "Иван Радоев", режисьор е Надя Панчева, а художник Лариса Нагорская. В спектакъла ще участват актьорите Ирена Ненчева, Маргарита Костова, Дориана Гълъбова и Сергей Константинов. 
В Нощта на музеите посетителите на галерията ще могат да разгледат четири временни експозиции, каза още Кацарова. Това са: "Хартията" с избрани творби от пленери от Художествената галерия - Добрич, "Плакат" - избрано от Международния форум на сценичния плакат, "Янаки Манасиев - Размисъл", с участието на ХГ "Никола Маринов"-  Търговище и ХГ "Борис Денев" - Велико Търново и живопис и графика на Петър Лазаров и Гергана Рахнева. 
До полунощ в събота посетители ще посреща и галерия Дарение "Колекция Светлин Русев", добави Кацарова. В 17:30 часа балетната школа при Народно читалище "Съгласие 1869" с ръководител Маня Николова ще посрещнат плевенчани с "Танца на музата", вдъхновен от педагогическите занимания "Музеят е муза". Музикален поздрав ще отправят и изпълнителите от детски хор "Звъника" с ръководител Ваня Делийска.
И в двете галерии посетителите ще могат да направят нощна обиколка на експозициите и да участват в забавна игра с въпроси, свързани с представените произведения и художници.