Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) участваха в заключителна среща по проекта “Икономическото образование в България 2030”. Това съобщиха от висшето учебно заведение.
УНСС е основен бенефициент на проекта, който се реализира в партньорство със Стопанската академия “Д. А. Ценов” – Свищов, Бургаския свободен университет, Националната спортна академия “Васил Левски” и КРИБ. Той е финансиран по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.”, по процедурата “Модернизация на висшите училища”. Ръководител на целия проект е ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Ръководител по проекта от страна на КРИБ е изпълнителният директор и член на Управителния съвет Евгений Иванов.
“С разработването и внедряването на платформата “Информационна свързаност на кариерните центрове” в резултат от сътрудничеството ни с КРИБ,  правим поредна стъпка в реализирането на заложените дейности за модернизация на икономическото образование в България. Тази платформа ще донесе добавена стойност и за студентите, и за бизнеса. От една страна ще даде възможност на работодателите да търсят необходимите им кадри, с подходящо образование и с точен профил на специализация, а от друга - на студентите да намират подходящата работа по специалността”, коментира ректорът проф. д-р Димитър Димитров.
Платформата “Информационна свързаност на кариерните центрове” е разработена благодарение на партньорството между УНСС и КРИБ. 
От страна на УНСС в срещата участваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност и координатор по проекта, д-р Венко Андонов и Десислава Стоянова от дирекция „Информационни технологии“.
Ирина Йорданова, директор “Публични политики и международни отношения” в КРИБ и координатор на проекта изрази надежда, че в резултат на реализацията на проекта ще бъде осигурена подкрепа на студентите от УНСС за развитие на техните предприемачески умения и дигитална креативност. От наша гледна точка стойността на този проект се изразява преди всичко в това, че задълбочаваме връзките между бизнеса и образованието, създаваме продукт, чрез който фирмите-членове на КРИБ ще имат още по-добър достъп до информацията за студентите, което ще подпомогне успешното им кариерно развитие, допълни тя.
Проф. д-р Цветана Стоянова отбеляза, че кариерният център на УНСС, който е с 20-годишна история, с регистрирани 1786 работодатели и ежегодно има около 8000 обяви за работа и стажове, беше достойният водещ член на всички кариерни центрове от другите висши училища, които са включени в проекта. Това е и причината дейността за разработването на платформата за кариерна свързаност да се падне на УНСС. Надяваме се, че след препоръките и ценните съвети от КРИБ във връзка със съвместната ни работа, вашите членове ще могат да се включат съвсем скоро, да пускат самостоятелно обяви и да търсят необходимите им служители именно чрез тази платформа обединяваща кариерните центрове на УНСС, на Бургаският свободен университет, на Стопанската академия “Д. А. Ценов” – Свищов и на Националната спортна академия “Васил Левски”, посочи тя.
По време на срещата са представени възможностите, които предлага за работодатели и студенти платформата за информационна свързаност на кариерните центрове. Двете основни направления на платформата са свързаност между студенти и работодатели и проследяването на реализацията на студентите в процеса след завършването им. Към системата ще бъдат включени всички студенти на университетите партньори и работодателите членове на КРИБ, както и работодателите, с които съответните кариерни центрове на университетите си партнират.
Платформата ще дава възможност за проследяване реализацията на студентите след завършването им, като събира информация от анкети, институции, компании и данни от интернет. Регистрирането и работата с платформата е максимално улеснено, за да могат и студентите и работодателите да работят без затруднения с нея.
Както БТА писа, проектът "Икономическото образование в България 2030" е на стойност 5 млн. лв. По него УНСС трябва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по "Икономика и управление", по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. В проекта е било предвидено чрез кооперирането със Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ да се създадат и приложат в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация, да заработят девет дигитални класни стаи и три дигитални лаборатории. Проектът е залагал и на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията. /ИРС