Замяната на печки на твърдо гориво с екологични отоплителни устройства на газ по програмата LIFE за Русе вече може да започне, след като Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на „Овергаз Директ“ срещу избора на доставчик. На 5 януари Община Русе класира на първо място по обявената обществена поръчка столичната „Клима Кор“ ЕООД, предложила цена от 144 980 лева без ДДС. След нея остана „Овергаз Директ“, чийто краен собственик е изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев. Нейното предложение беше за цена на доставка от 149 000 лева. Фирмата обаче обжалва решението в КЗК с твърдение, че победителят в състезанието не отговаря на предварително обявените критерии.
Антимополната комисия излезе с решение, с което остави жалбата без уважение, което „Овергаз Директ“ оспори отново, този път във Върховния административен съд. Магистратите обаче потвърдиха становището на КЗК, че участникът отговаря на критериите за подбор, а действията на Община Русе са законосъобразни не нарушават административно-производствените правила. „Овергаз Директ“ трябва да заплати 840 лева разноски по производството.
Както „Утро“ писа, доставката на екологични отоплителни уреди се извършва с финансиране от програма LIFE по проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Неговият бюджет е 1 970 496 евро или 3 853 955,19 лева. Предвижда се 1388 русенски домакинства да подменят своите отоплителни уреди на дърва и въглища с алтернативни източници на отопление, щадящи околната среда. Община Русе вече има сключен договор на стойност 1 366 209,97 лева с избран изпълнител след проведена обществена поръчка за доставка и монтаж на пелетни отоплителни устройства за 410 домакинства.