Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще има готовност да изпълнява функциите си след 20 май. Това стана ясно от отговора на служебният министър на външните работи Николай Милков по време на парламентарния контрол днес. Той отговори на въпрос на депутата Антоанета Цонева от „Продължаваме промяната – Демократична България“, която попита министъра на какъв етап е работата по устройството, организацията и дейността на Консултативния съвет и кога се предвижда да заработи на практика.
Министрите на правосъдието, вътрешните работи, външните работи, образованието и науката и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ следва да оправомощават своите представители и техните заместници в Консултативния съвет. В този срок се определят и тримата специалисти в областите история, балканистика, езикознание, етнография и др. относими към дейността на Консултативния съвет, предложени от председателя на Българската академия на науките или от ректори на държавни висши училища, каза Милков.
Срокът за представянето на тези участници в Консултативния съвет изтича на 20 май. След това в 14-дневен срок изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина издава заповед с поименния състав на Консултативния съвет и тогава практически Консултативният съвет ще има готовност да изпълнява функциите си, добави министърът.
Николай Милков посочи, че директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина е изпратил писма до всички заинтересовани институции, свързани с Консултативния съвет, с молба да бъдат посочени техни представители за участие в съвета, каза още Николай Милков.
На свое заседание в началото на април Министерският съвет прие постановление, с което се приемат два подзаконови акта в изпълнение на § 17, т. 1,6. а) от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство.
Първият подзаконов акт е Правилник за устройството, организацията и дейността на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Консултативният съвет е орган, към който ще може да се обърне министърът на правосъдието, когато е необходимо да се изяснят факти и обстоятелства по представените с молбата за придобиване на българско гражданство документи по чл. 15, ал. 2 от Закона за българското гражданство, а именно документи, доказващи наличие на български произход.
Вторият подзаконов нормативен акт е Наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до електронния регистър с данни за лицата, за които Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина е установявал български произход. Електронният регистър ще съдържа данни както за лицата, за които Консултативния съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина е установил, че имат български произход, така и за лица, за които има вече издавани от Държавната агенция за българите в чужбина удостоверения (от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2020 г. по смисъла на § 16 от ПЗР на ЗИД на ЗБГ, Обн., ДВ, бр. 21 от 12 март 2021 г.).