Работим активно с Австрия, сигурен съм, че ще постигнем спад в броя на търсещите убежище. Така вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев коментира пред БТА позицията на Австрия, разпространена в медийното пространство у нас, че ще запази ветото си върху разширяването на Шенген, докато няма траен спад на бежанците, търсещи убежище в Австрия . Демерджиев коментира темата след участие в парламентарен контрол.
Министърът на вътрешните работи посочи, че е обсъдил темата с австрийските власти, като отбеляза, че е регистриран спад на търсещите убежище, но „те искат да бъде още по-осезателен“. 
Министърът коментира и позицията на прокуратурата, че приемането на двата закона - създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и за реформа в антикорупционната комисия, нямат връзка с приемането на страната ни в Шенген. Демерджиев заяви: Напротив, имат пряка връзка.
Днес главният прокурор Иван Гешев и говорителят му прокурор Сийка Милева коментираха изказване на служебния външен министър Николай Милков, че приемането на двете законови промени, ще помогнат на България да получи „да“ за членство в Шенген. 
Главният прокурор написа в Туитър, че „служебният министър на външните работи Милков трябва да чете повече“. Той му „препоръчва“ да започне с Конституцията и законите на Република България, както и „становищата на Европейската комисия и Европейския парламент относно приемането ни в Шенген“.
Пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди свой медиен коментар, че е абсурдно твърдението на служебния външен министър за обвързаност на приемането в Шенгенското пространство на България и наказателната отговорност на главния прокурор, като, по думите ѝ, те нямат никаква връзка помежду си. 
Пред БТА, в отговор на въпрос: Трябва ли България задължително да приеме законовите промени, свързани с отчетност на главния прокурор, и за реформа на КПКОНПИ, за да бъде приета в Шенген?, служебният министър на външните работи Николай Милков заяви:
„Министерство на външните работи предава комуникация на българските институции и общественост, която представлява изискване на нашите партньори. Това е изискване на Нидерландия, това са очаквания от много други държави“.
БТА припомня, че преди началото на редовно правителствено заседание на 15 февруари, служебният премиер Гълъб Донев заяви, че „законопроектите, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията, трябва да бъдат осъществени, не защото някой ги иска от нас, а защото обществото настоява за справедливост. Тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото“.