Роман за детството, а не за децата. Така писателят Иво Георгиев описва книгата си „Дин ден“. Представянето й бе миналата вечер в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ). 
„Издателство „Сиела“ основно търси и работи с български автори, които имат какво да кажат на нашата публика и на нашите читатели и го казват по максимално оригинален начин. Гордост е за нас да издадем книги на Иво Георгиев“, казва главният редактор в издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев.
„Дин ден“ е много кратка и много наситена, достатъчно мощна литературна творба, кратък, хубав роман, който дойде в издателството, заедно с ръкописа на неговата предишна книга „Мистичните Родопи“ и избрахме да издадем първо книгата за Родопите“, обяснява Карабашлиев.
„Книгата „Дин ден“ за мен е един много приятен и въздействащ опит за реабилитация на един вид проза, който повечето от нас може да си спомняте. В България я наричаме инфантилна проза, която стъпва на традицията на Том Сойер. Да влезеш в кожата на едно дете и да пишеш как то мисли и възприема света. Изключително рядко нещо, което в нашата литература започне към 80-те и някъде там залезе“, казва още Захари Карабашлиев.
„Идеята за този роман я пазя отдавна, била е в мен отдавна като една частичка и през годините просто се е обогатявала и съм натрупвал допълнително житейски опит, случки, истории“, казва авторът. 
Разказва, че преди да започне да пише книгата, е прочел много книги на психолози за детската психика, за да събере информация как реагират децата, какво въздействие има над тях всяка ситуация, какъв е светът през очите на децата.
„В един момент си казах, че не пиша научен труд, а просто събирам информация“, коментира писателят.
Иво Георгиев разказа, че е писал романа около три години в „откраднати часове от деня си“ - след работа, в почивни дни, вечер късно. След това няколко пъти го редактирал и търсил точните думи за някои места в текста.
„Името на романа „Дин ден“ идва от името на главния герой, но това е и препратка към приказното. Този роман не е приказка, но приказни елементи са замаскирани в романа. Той завършва щастливо, като всяка приказка“, каза Яница Радева, редактор в НБКМ. 
Специално място в живота на Георгиев и в книгата му „Дин ден“ има музиката. „Музиката е нещо важно и ние знаем, че това е международен, да не кажем междугалактически език, който няма нужда да разбираш, просто възприемаш. Тя е нещо в нас, усещаме го със сетивата си. Нямаше как да няма в романа моменти с музика. Затова бях и много щастлив, когато видях корицата, че художникът Дамян Дамянов е нарисувал децата с акордеон“, разказва авторът.
Писателят поздрави гостите на премиерата си със свое изпълнение на китара.
Иво Георгиев е поет, писател и автор на песни. Първата му книга с поезия носи заглавието „По-лошата половина на гората“, за която авторът получава наградата за поезия „Южна пролет“. Сред останалите му книги са „Исус ми прати SMS“, „Дневникът на кралския гъделичкар“, „Уроборос” и „Мистичните Родопи“.