Второто издание на Черноморския форум започва днес в София. Форумът ще се проведе в периода 24-26 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Събитието се провежда под егидата на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а организатори са командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч. 
Основната тема на форума - „Морската сигурност в Черно море в епоха на конфликт“, е продиктувана от променената ситуация в Черноморския регион вследствие на военния конфликт в Украйна. Участие в отделните панели ще вземат представители на ВМС на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна и други европейски държави, на основите командни структури на НАТО и на съюзни държави в Европа и Средиземноморието, както и на неправителствени организации и дипломатически мисии на участващите държави. Форумът ще бъде открит от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов и адмирал Стюарт Мънч. 
Около необходимостта от обща стратегия за Черно море се обединиха участниците в Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа, която се проведе в Букурещ преди дни. "Досега страните са решавали проблемите си в Черно море самостоятелно, но сега е времето да се обединят", единодушни бяха делегатите на форума. Събитието започна с минута мълчание в памет на жертвите от войната в Украйна.