Дирижабълът „Италия“ с командир Умберто Нобиле тръгва от  Кингсбей на 23 май 1928 г. и при силен попътен вятър на следващия ден достига Северния полюс. При връщането си летателният апарат  катастрофира. В опит екипажът да бъде открит се включват Руал Амундсен, който сам изчезва. На 23 юни шведският летец Лундборг прибира със самолета си тежко ранения Нобиле, а останалите участници са спасени от съветския ледоразбивач „Красин“. 
БТА съобщава:
Берлин, 16 април 1928 г. /Волфбюро/ Цепелинът на италианеца Нобиле, който лети за Северния полюс, слезе днес в 8 ч. 35 м. подир обяд на цепелинното пристанище в Седин, Померания, близо до брега на Балтийско море, след като е летял 30 ½ ч. от Милано до Седин. Силен насрещен вятър, дъжд и сняг са пречили по пътя на ориентирането му, което е било прекъсвано на няколко пъти и възстановявано наново с помощта на радиотелеграфа.  
***
Берлин, 17 април 1928 г. След разглеждането на слезлия в Померания въздушен  кораб „Италия“ на италианеца Нобиле, който беше предприел пътуване до Северния полюс, се установи, че при слизането са причинени сериозни повреди на апарата, за чието поправяне ще бъдат нужни десетина дни.